Víte, co je víčkovec?

Že nevíte? Nedivím se,

vždyť jste s námi nebyli na vycházce, která začínala 24. 3. v 9 hodin na velikonoční pondělí a měla ten nejjednodušší scénář – jít kolem Jihlavy, povídat si, užívat si dobré společnosti a světit velikonoce. Což se v podstatě dělo. Šli jsme po červené TZ kolem hlavního nádraží směrem na Helenín údolím řeky Jihlavy a mířili jsme do Malého Beranova.

A tady se dostáváme k záhadnému výrazu z názvu článku, půjdu na to zeširoka: všichni víme, co je medovina – někdo jen z četby historických románů, někdo i ze své zkušenosti (třeba ochutnal nápoj, který bývá označen jako medovina), ale málokdo ochutnal opravdovou medovinu vyrobenou včelařem. My jsme ji ochutnali (samozřejmě i nakoupili) u místního včelaře, chválou jsme nešetřili a on nasadil těžší kalibr – do hry vstoupil víčkovec.

To je slivovice, vyrobená mému chápání utajeným procesem (asi ze včelích plástů), ale výsledek je božííí. Jemná, nasládlá a vznešená kořalička hodná užívání při velkých příležitostech, což velikonoce bezesporu jsou. Ochutnávali jsme a někteří z nás si koupili zásobičku domů. Tahle původně neplánovaná zastávka nás všechny nadchla, vlastně jsme si rozšířili vzdělání a při tom si pochutnali!

Jistě pochopíte, že další cesta pak probíhala ve velmi uvolněné atmosféře. Opustili jsme značenou cestu, přes Nové Domky jsme došli kolem letiště do Henčova, odtud jsme se po modré TZ dostali k rozcestníku nad helenínskou tratí, kde se setkávají modrá a červená TZ a s víčkovcem v batůžku a v hlavě jsme vesele cupali zpět domů.

Bylo dosti větrno a mrazivo a nebýt medoviny a slivovičky, dalo by se říci, že těch asi 15 km bylo až dost.

Poučení: turista musí býti při svých cestách připraven obdivovat (nebojím se říci dokonce i nasávat) nejen přírodu a tvorstvo nebeské, ale i produkty, které nám poskytují.

6 odpovědí na “Víte, co je víčkovec?”

  1. %alkoholu ve víčkovciDěkuji za zájem o informace na téma:Včelí produkty.K samotnému víčkovci Vám mohu poskytnout jen svůj odhad-mělo by se to pohybovat pod 40 %.Ale do budoucna se chci polepšit a při následné cestě na jižní Moravu vezmu vzorek a ve vinařských laboratořích v Mikulově nechám zjistit.
    Váš včelař Jirka

  2. víčkovecDěkuji přátelům Svatošovým za perfektní představení víčkovce-nápoje,který umí udělat pouze včely a člověk-včelař jen za předpokladu,že těm včelám tu jejich záslužnou práci nekazí.
    S úctou,vždy Váš včelař
    Jirka B.

  3. Samozřejmě se nedivím, že jste rádi poznali víčkovec. Na názvu tak nezáleží, ale důležitý je obsah a ten musí být nádherný. Jeden hlt schovej pro svou přítelkyni, ať si ten víčkovec dovedu představit. Zdravím

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*