Kontrola cykloznačení na Vysočině

Trasa č. 5215 Vílanec – Rantířov – Štoky

4. srpna 2011

Organizačně je výhodné provést kontroly zadaných cyklotras ve dnech jdoucích za sebou, ale možná mi uvěříte, že je to dosti namáhavé. Všechny nevýhody ale přebije radost z pobytu v přírodě a pocit dobře odvedené práce, což jistě bude část čtenářů považovat za pózu, ale…

V krásném dni jsme vyjeli na kolech z Jihlavy a po asi třinácti kilometrech volených tak, aby jízda po hlavní silnici byla co nejkratší, jsme byli ve Vílanci na začátku dnešní kontrolované trasy dlouhé 31 kilometrů.

trasa č. 5215 Štoky - Rantířov - Vílanec 4.8.2011

Kousek za vesnicí je motokrosová trať – dnešní ráno však naštěstí nekazil řev týraných motorů, obrázek Vraního kopce přes luční kvítí je docela poklidný.

motokrosová trať na Vraním kopci u Vílance

O nějaký kilometr dále je už situace poněkud horší, sice tady panuje klid, ale celý prostor jakoby byl nabitý negativní energií – léta tu bývala tanková střelnice, zdejší budovy jsou po opuštění armádou zdevastované, areál je smutný a my jsme z něj spěchali co nejrychleji pryč, ani slaďounké višně u cesty nás nedokázaly dlouho zdržet.

u bývalé tankové střelnice mezi Vílancem a Popicemi

víc se udělat nedalo

Tužili jsme se v práci, ale přesto jsme si stihli ve Vysoké všimnout proměny, kterou prošla kdysi neupravená vesnice během pár posledních let, v Rantířově jsme zašli na kus řeči se žlutými značkami zjara při pěším značení vypiplanými, kopce kolem Jihlavy jsme brali jako přípravku na táhlé a protivné stoupání mezi Bílým Kamenem a hájenkou, kde odbočuje cyklotrasa z dosti frekventované silnice na lesní cestu a cyklista konečně inkasuje po protrpěných kilometrech odměnu.

v lesích blízko Černého rybníka

Ale i v tak šumném prostředí, jako je Černý rybník u Větrného Jeníkova, se vyskytne pomatenec, který napíše svůj vzkaz na směrovou cedulku:

značky neunikly hlupákovi

Mirek se nezachoval podle doporučení kazisvěta, nýbrž směrovník očistil, seč nejlépe mohl.

u Černého rybníka na Jeníkovsku

Zanedlouho jsme s vidinou několikakilometrového sjezdu do Štoků bystře ošetřili trasu kolem Smrčné a vstoupili tak do závěrečné fáze letošní cyklokontroly. Po kraťoučkém odpočinku ve Štokách nám zbývalo urazit asi jedenáctikilometrovou trasu domů, počitadlo ukazovalo při příjezdu celkem 56 denních kilometrů.

ve Štokách

Jedna odpověď na “Kontrola cykloznačení na Vysočině”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*