Generál Karel Kuttelwascher

Nejúspěšnější čs. válečný stíhací pilot se symbolicky vrátil do Svatého Kříže

23. září 2011 byl ve Svatém Kříži u Havlíčkova Brodu odhalen pomník Karlu Kuttelwascherovi, legendárnímu válečnému letci, který se zde před 95 lety narodil. Po vypuknutí války odešel Karel Kuttelwascher do Francie, pak bojoval ve službách britského královského letectva a největších úspěchů dosáhl jako noční stíhač.

Po válce se vrátil z Anglie do Československa, ale po převzetí moci komunisty odešel zpět do Anglie, kde se stal civilním pilotem. Zemřel v roce 1959 ve 43 letech, těžce zkoušené srdce válečného stíhače bylo unavené.

Karel Kuttelwascher, „noční jestřáb“, „sokolí oko“, letecké eso, byl ctěným hrdinou, ale my jsme se o něm mohli dozvědět až v posledních dvaceti letech.

Odhalení pomníku v jeho rodné obci provázely vojenské pocty, přelet nadzvukových letounů, z Anglie přijely dvě dcery Kuttelwascherovy.

My jsme přijeli týden po té slávě, abychom si žulový pomník na návsi před bývalou školou prohlídli.

pomník Karlu Kuttelwascherovi ve Svatém Kříži

Zlatě zvýrazněný stíhací letoun na zvlněném povrchu žulové desky symbolizuje přelet nad noční krajinou, na okraji je zlatým písmem psáno:

Památce Karla Kuttelwaschera, nejúspěšnějšího českého stíhacího pilota II. světové války

A tak určitě stojí za to stavit se na návsi Svatého Kříže, v obci, která si i za minulého režimu dokázala uhájit svůj název, a vzpomenout na člověka, který odtud vyšel a po mnoha letech se symbolicky vrátil.

náves s pomníkem ve Svatém Kříži

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*