Nedělní dopoledne na Čeřínku

24. listopadu 2013

V turistické chatě na Čeřínku se o víkendu sešli při oblastním semináři vedoucí a cvičitelé KČT z Jihomoravského kraje – v sobotu absolvovali „stolovou turistiku“ a na nedělní dopoledne si naplánovali aktivní pobyt ve vysočinské přírodě. Předsedkyně oblasti Ing. Hanka Slabáková nás požádala, abychom účastníky semináře provedli Naučnou stezkou Čeřínek, což jsme s radostí přijali. Stezka měří šest kilometrů, je okružní a vzhledem k tomu, že vede po zalesněných svazích, členitý terén nabízí návštěvníkovi stále nové výhledy – my jsme ji prošli mnohokrát a vždycky se potěšíme něčím zajímavým.

Počasí poslední listopadové dekády se chovalo, jak bývá jeho zvykem – mlha učinila neděli zadumanou a nabídla turistům přírodu odpočinutou a nazdobenou roztroušenými kapičkami vody na jehličí – vítr jemný mlžný opar nerušil a dovolil i stromům obalit se charakteristickým lesním aromatem. Když člověk došlápl na vlhkou vrstvu spadaného bukového listí, hořce zavonělo…

Všichni, kteří se s námi na trasu naučné stezky vydali, byli zkušení turisté a dovedli ocenit neokázalou krásu této části Českomoravské vrchoviny – ta osloví pokročilé a vnímavé…
A tak jsme postupně prošli všechna unikátní místa, kvůli kterým byla stezka zbudována, tichá podzimní příroda nabízela obdivovatelům ze svých půvabů co jen mohla. Cestou jsme si povídali – snažili jsme se ve zkratce přiblížit našim přátelům historii místa a vše, co zajímavého víme o této krajině tak, aby jejich vzpomínky na pár hodin prožitých v přírodním parku Čeřínek byly příjemné.

Turisté si se zájmem prohlédli na jednom ze čtrnácti zastavení kamenné mísy, vytvořené zvětráváním.

Při této příležitosti jsme se zmínili i o lidmi využívaných a upravených tzv. kolomazných kamenech a jejich výskytu na Vysočině, což byla pro některé z účastníků vycházky úplně nová, pozoruhodná informace.

Celá trasa měřila deset kilometrů a měli jsme pocit, že čas na ní strávený vydá dobré ovoce.

Nakonec zařazujeme foto účastníků – jednoho každého z nich (včetně jejich přátel) znovu u nás rádi uvítáme 🙂

O Naučné stezce Čeřínek se dočtete ve článku: M+M Svatošovi – Podzim na Čeřínku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*