Cestami Jaroslava Haška

i pěšinkami „houbovými“ lesy v okolí Světlé nad Sázavou
30. srpna 2014

Klub českých turistů Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou pořádal už 33. ročník dálkového pochodu a cykloturistické jízdy krajem, kde spisovatel Jaroslav Hašek prožil poslední dva roky svého života – a představte si, že my jsme na startu této korunní akce světelských turistů stáli naposled snad před dvaceti lety! V čase vrcholícího léta nás vždycky turistika zavedla někam do dálek, a tak jsme letos byli plní zvědavého očekávání.

V přízemí školy, kde jsme se v sobotu 30. srpna 2014 registrovali, byla ta správná atmosféra, která každého „pravověrného“ turistu naladí – letmá setkání a pozdravení s přáteli, krátké dotazy a odpovědi na záležitosti zajímající obě strany,  🙂 úsměvy…

Pořadatelé připravili čtyři pěší trasy a čtyři pro cyklisty – všechny s možností občerstvení v klubové chatě na Modlani, v místě s nádherným výhledem.

na startu v ZŠ ve Světlé nad Sázavou

turisté vybírali ze čtyř tras pro pěší a čtyř cyklo

před ZŠ v Lánecké ulici ve Světlé

Velmi volně se dá říct, že pěší trasy vedly západně od Světlé – Jitka a Honza Korbelovi, obdivovatelé této části Vysočiny, v níž jsme s nimi podnikli už několik vycházek (např. Posázaví neznačenými cestami), však měli v plánu projít další neprozkoumané cesty, přibližně na severovýchod od města, a tak jsme je spolu s Ivou Svobodovou doprovázeli na dobrodružné výpravě lesními stezkami (určitě tělnatým Haškem nikdy nenavštívenými). 🙂

okolí Světlé

Je pravda, že jsme vůbec nesledovali, kudy nás Korbelovi vedli – veškerá pozornost patřila houbám, kterých bylo v lesích kolem Homolí a Vlčkova mlýna neuvěřitelné množství!!

vrcholící léto na Vysočině

Chodili jsme s očima k zemi přišpendlenýma a najednou jsme byli v Josefodolu, odkud je do Světlé jen pár kilometrů. Protože jsme věděli, že od letošního června je možné na zámku, kde sídlí Muzeum Světelska, shlédnout unikátní expozici historického evropského skla, patřily další hodiny jemu. Přes tisíc skleněných výrobků od baroka po 20. století zaplňuje vitríny ve zrekonstruovaném zámeckém křídle. Vlastníkem obdivovaného souboru je Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, které jej do Světlé zapůjčilo kvůli rekonstrukci své budovy, prý to bude na dobu nejméně pěti let.

zámek ve Světlé nad Sázavou

Výklad u skvostných skleněných exponátů ve výstavních sálech byl zajímavý, ale zaujaly nás i panely s přehledem dějin města a informacemi o zdejších významných osobnostech, stejně jako předměty vystavené v regionálním muzeu.

Na nádvoří zámku se konal dětský den, byly tu stánky a spousta hluku,

na nádvoří zámku probíhal dětský den

do nádherného parku jsme z nedostatku času jen nahlédli

jen krátké nahlédnutí do světelského parku

a vyrazili na procházku městem. V centru jsme byli svědky přehlídky historických vozidel, která si dala ve Světlé nad Sázavou sraz.

naleštění krasavci

stará auta brázdící ulice Světlé budila velkou pozornost

Dá se říct, že dneska se nám neplánovaně podařilo skloubit turistiku s kulturou a vzděláváním a navíc ještě ty houby v ruksaku… 🙂

V roce 2011 jsme Světlou a okolí prošli pod vedením místních turistů, kteří uspořádali podzimní seminář vedoucích a cvičitelů turistiky, tak jen dva nejznámější obrázky: děkanský kostel sv. Václava a radnice.

děkanský kostel sv. Václava ve Světlé nad Sázavou

radnice na světelském náměstí

Cestou do cíle nás ve frontě starších domů v jedné ulici zaujala vysoká prosklená budova se štíhlými světlými sloupy, na kterých se ve vzdušném víru vznáší nad vozovkou sám Ikaros…

dům Mont Blanc

Vzduchoplavec je patrně dezorientován – pod ním je totiž temně vyveden nápis Mont Blanc…

Ikaros se chystá přistát ve Světlé

Nedopídila jsem se podrobností, ale věřím, že některý z našich přátel bude vědět. 🙂

V cíli byl k mání chutný gulášek, samozřejmě pivo a jiné laskominy – vše servírováno laskavými pořadateli a konzumováno v milé společnosti. Každý turista dostal k pamětnímu listu skleněný suvenýr – pohár s vybroušeným logem pochodu.

každý turista dostal k pamětnímu listu skleněný suvenýr

Organizátoři nám sdělili, že každý rok je pohár trochu jiný a že existují turisté, kteří vlastní sbírku třiatřiceti broušených pohárů ze Světlé!

stříbropěnná Sázava a kostel sv. Václava jsou symboly města Světlá

Pochodu se zúčastnilo 303 turistů, z toho 55 cyklistů – jestli se všem vyvedl tak hezký den jako nám, odjížděli ze Světlé dobře naladění lidé. 🙂

hlavní organizátor pochodu Jarda Vála - foto Iva Svobodová

Související články:
Jaroslav Hašek a Lipnice ,
Vycházka ze Světlé do Golčova Jeníkova .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*