Nejen za svatým Valentýnem…

Nedělní vycházka na Rounek, pak přes přírodní rezervaci Zaječí skok do Jihlavy
14. února 2016

Letošní, už 13. ročník úspěšné akce, kterou pořádá odbor KČT Čeřínek Jihlava, přitáhl stejně jako v minulých letech asi 80 lidí, nejen organizovaných turistů, ale i těch, kteří se zatím s vycházkami do přírody teprve seznamují. Značný počet účastníků z veřejnosti ukazuje na správně zvolené parametry výšlapu – vhodný termín, snadná dostupnost, atraktivní cíl – mnozí z nich se zajímají o další turistické akce a přicházejí pak na ně.

Start byl tradičně na nádraží v Rantířově, kde shromážděné přivítala pořadatelka pochodu Věra Veselá, která sdělila program – všichni dojdeme ke kapličce sv. Antonína, v níž jsou ostatky sv. Valentina, jehož svátek se právě dnes slaví, zpět zvolí každý trasu podle možností a chuti.

start vycházky na nádraží v Rantířově; www.svatosi.cz

přibližně 80 účastníků vycházky se vydalo po nově vyznačené zelené turistické trase na vrch sv. Antonína

u kapličky sv. Antonína na Rounku

Věra Veselá, známá skvělými cukrářskými výrobky, dostála své pověsti a pohostila účastníky výbornými zákusky – jestli oni tam nechodí nakonec kvůli nim a ne kvůli Valentýnovi?! 🙂
Také hezká kartička s tematikou valentýnskou je jejím dílem:

upomínka na valentýnský turistický pochod

Je jasné, že jsme zašli k nedalekým šancím, cvičně zbudovaným v roce 1843 při vojenských manévrech 8. moravského pěšího pluku z Jihlavy, a také na vrchol Hory sv. Antonína – vše je zdokumentováno ve článku z roku 2014 (Za svatým Valentýnem na Rounek). Jsou tam také informace o zajímavých místech na červeně značené trase, kterou jsme se, jako tehdy s třebíčskými přáteli, letos spolu s Korbelovými a několika dalšími turisty vydali do Jihlavy.

 J+J, M+M; foto P. Varhaníková

Během minulé sezony bylo okolí trasy vyčištěno, turistické pěší značení obnoveno a částečně přeloženo (práce manželů Korbelových), informační prvky renovovány a instalována nová infotabule – radost tudy jít.

nový směrovník na Zaječím skoku

Už několikrát jsem psala o zdejší přírodní rezervaci a pověstech, které se ke skále vážou, ve výše avizovaném článku naleznete i dostatek fotografií, proto jen v krátkosti nejdůležitější informace o významné lokalitě Zaječí skok:

stručná připomínka významu nejstarší přírodní rezervace na Českomoravské vrchovině (1924)

Ze značené trasy je jen malá odbočka k pomníčku dětí utopených v řece Jihlavě 17. srpna 1698 – jihlavskému pasíři Petru Lehrlovi zde, v místě brodu nedaleko Brandlova mlýna, vzala voda rychle vzedmutá po prudké letní bouřce, dva syny a dceru Marthu.

pomníček utonulých dětí; www.svatosi.cz

Nakonec řeka v průběhu doby odnesla i kámen s nápisem, v roce 1926 při těžbě písku byl však v naplaveninách nalezen, vyzdvižen ze dna a znovu vztyčen.

Dnešní trasa: nádraží ČD Rantířov ZTZ – Rounek – kaple sv. Antonína – Šance – vrchol Hory sv. Antonína – Rounek – Rantířov ČTZ – Zaječí skok – pomníček utonulých – Ovčinec – Na Dolech – sportovní areál u řeky Jihlavy – Bedřichov

vycházka na Rounku, pak po červené značce přes Zaječí skok do Jihlavy 14.2.2016

Když jsme došli do Bedřichova, ukazoval krokoměr 16 km – připočítáme-li páteční a sobotní výšlapy, vyjde nám číslo větší než 60, což není na prodloužený víkend až tak špatné… 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*