Čistá Vysočina 2016

S KČT Tesla Jihlava jsme se zúčastnili akce vyhlášené Krajem Vysočina
Pondělí 18. dubna 2016

Jsme rádi, že nás přátelé z KČT Tesla zvou k účasti na svém odpoledni, při kterém se zapojují do akce vyhlášené Krajem Vysočina – s pořádáním „očistného sběračského pochodu“ jsou spojeny organizační záležitosti, které jejich předsedkyně Ing. Míla Bradová vyřídí, vyfasuje pytle na plastový a směsný odpad, zajistí dodržení přidělené trasy, domluví odvezení nasbíraných odpadků – a bůhvícoještě 🙂 , my jen vstřícně naladěni přijdeme v určený čas na určené místo. 🙂

I letos jsme čistili trasu stejnou jako v minulých letech – sešli jsme se u hřbitova na Kalvárii a po Helenínské ulici šli dolů k novému mostu přes řeku Jihlavu, pak kolem čistírny odpadních vod po cyklostezce č. 26 – mapka je ve článku Čistá Vysočina 2015.

Řekli byste – jednou konečně nebude co sbírat – a vidíte, bylo! Když naše sedmičlenná skupina dorazila k silničce u řeky, postup se značně zpomalil – máme-li odvést poctivou práci, je třeba prolézt křoviska na březích a sesbírat, co tam naši bezohlední spoluobčané naházeli.

u nového mostu přes řeku Jihlavu - organizační porada; foto P. Varhaníková

Korbelovi čistí břehy řeky u Helenínské silnice; foto P. Varhaníková

na Helenínské ulici u řeky Jihlavy bylo hodně co sbírat; foto M. Bradová

Pavla Varhaníková čistí břeh s velkou energií; foto MB

Vybaveni jsme byli dobře – pytle ani úvazky, ba ani dobrá nálada nám nechyběly, počasí přálo.

plastový odpad se odděloval od směsného; foto MB

takové hromádky jsme nachystali po celé délce přiděleného úseku; foto MB

sesbírat odpad na březích zarostlých křovinami je namáhavé; foto MB

Ve statistice Kraje Vysočina jsem si přečetla, že letošního, už 8. ročníku akce Čistá Vysočina se zúčastnil rekordní počet 22 115 dobrovolníků ze 495 organizací, Kraj rozdal 11 tisíc kusů pytlů na plasty a více než 12 tisíc pytlů na ostatní komunální odpad – přes 2 700 kilometrů silnic má čisté okolí! Celkem se letos na Vysočině sesbíraly 104 tuny odpadků!

kde se tolik odpadu podél silnic každý rok bere?! foto MB

končíme! foto MB

památeční foto - radujeme se, že je za námi vidět kus dobré práce; foto MB

Ještě trochu zajímavých čísel – od roku 2009, kdy projekt čištění Vysočiny začal, se do něj zapojilo 135 tisíc dobrovolníků, kteří sesbírali 640 tun odpadu.

Organizátorka Míla z KČT Tesla Jihlava je tak vstřícná, že vyhověla časovým možnostem svých „sběračů“ a zúčastnila se akce ještě další den, kdy vedla devítičlennou skupinu, která se tužila stejně jako my. 🙂

úterní skupina byla stejně usilovná jako my; foto MB

devítičlenná skupina turistů KČT Tesla Jihlava - Míla Bradová fotí

Zde se dozvíte, jak to bylo v roce 2013.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*