Ledopád v Hybrálci

a beseda o putování horami Kurdistánu a Maroka
Sobota 28. ledna 2017 s KČT Čeřínek

Ze všech stran bylo slyšet, že ledový krápník v Hybrálci stojí za vidění, a tak, když tam náš turistický odbor pořádal vycházku, nechyběli jsme.
Sraz účastníků byl na okraji Jihlavy, ve Starých Horách, odtud jsme šli společně k opěvovanému ledovému zázraku. Počasí příliš nespolupracovalo, mlha se místy dala krájet…

v mlze Jihlava, jdeme do Hybrálce; www.svatosi.cz

Trasa vycházky: Jihlava-Bedřichov – Kněžský rybník – Staré Hory – Hybrálec – štola sv. Jana Nepomuckého – rybník Borovinka – restaurace Starka ve Starých Horách – Bedřichov = celkem 14 km

trasa z Bedřichova do Starých Hor a Hybrálce, kolem Borovinky zpět

Prošli jsme celý Hybrálec a až na okraji uviděli několik metrů vysoký ledový zámek – zvědavě a s uctivostí jsme obcházeli objekt vytvořený spoluprací člověka (konkrétně zdejšího občana pana Rychteckého) a přírody – jemná vodní mlhovina tryskající z trubky postupně za pomoci mrazu a větru vytvořila bělostnou pyramidu s chladně modrým nádechem – zajímavý výsledek několikatýdenního procesu byl rozhodně dobrým cílem pěšího výšlapu.

ledopád v Hybrálci

v letošní zimě se podobným výtvorům dařilo

škoda, že počasí s fotografy dnes nespolupracovalo

Do Jihlavy jsme se vraceli starou cestou kolem Smrčenského potoka, který ústí do rybníka Borovinky – tam je krásně v každé roční i denní době.

z Hybrálce k rybníku Borovinka

zimní nálada u Smrčenského potoka; www.svatosi.cz

Jako bonus pro nás organizátoři vycházky Věra a Jirka Veselí připravili odpolední setkání s turistkou a cestovatelkou Vlastou Böhmovou, která nám v sále restaurace Starka ve Starých Horách vyprávěla o pěším putování se skupinou přátel horami tureckého Kurdistánu a trecích v horách Maroka.
Zajímavé povídání o exotických místech, která už nikdy nedokážeme pěšky za podobných podmínek projít, doprovodila promítanými fotografiemi neskutečně krásných pohoří.

Související články:
Ledopád u Lovětína 2009,
Batelov – Lovětín 2012.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*