Muzeum moderního umění Andyho Warhola

Medzilaborce, Prešovský kraj, Slovensko
19. července 2018 – čtvrtek

Při návštěvě východního Slovenska jsme byli několik dní ubytovaní v Medzilaborcích – od konce minulého tisíciletí se současně s názvem města vyslovuje jedním dechem jméno Andy Warhol. Zájezd byl sice turistický, ale doufali jsme, že se najde skulina k návštěvě muzea, jehož budova je od roku 1991 středobodem města. Počasí nepříliš vhodné k návštěvě hlubokých karpatských lesů a polonin naštěstí nastalo a my jsme se rádi věnovali poznávací činnosti. 🙂

Muzeum výtvarného umění Andyho Warhola v Medzilaborcích bylo otevřeno 1. září 1991; www.svatosi.cz
atypická budova s výrazným barevným členěním fasády je dominantou města s necelými sedmi tisíci obyvateli
na podzim roku 2002 byla na prostranství před muzeem instalovaná 230 cm vysoká socha Andyho Warhola, kterou vytvořil prof. Juraj Bartusz

Měli jsme na prohlídku celé čtyři hodiny a u vědomí toho, že první návštěva tohoto touženého muzea je i návštěvou poslední, jsme si dokonale užili všeho, co tu bylo k vidění.

Stálá expoziční část má tři oddíly: v prvním jsou díla nejstaršího bratra Andyho Warhola Paula a jeho syna Jamese, druhá část poskytuje dokumenty o původu Andyho Warhola a třetí, nejrozsáhlejší část, tvoří díla Andyho Warhola. Výstavní prezentace je zformovaná tak, aby obsáhla všechna tvořivá období umělcova, takže jsme viděli slavnou Campbellovu polévku, portréty Marilyn a jiných osobností 20. století v různých barevných kombinacích, Flowers i další díla, která změnila světové umění minulého století.

netradiční vstupenka s částí zadní strany
obal brožurky se zásadními informacemi o umělci a historii vzniku muzea, jediného v Evropě

Expozice o původu Andyho Warhola se skládá z cenných autentických dokumentů, rodinných fotografií, artefaktů z jeho života, získaných nebo zapůjčených od pozůstalých a blízkých, jsou tu i listiny a dokumenty, které svědčí o rusínském původu umělcově. I když on sám říkal, že pochází odnikud – Rusíni nikdy neměli vlastní stát ani přesně vymezené území, kde žili. Rodiče Andyho Warhola pocházeli z Mikové, vesničky blízko Medzilaborců, a ve 20. letech 20. století odešli za prací do Ameriky – zvláště matka Julie, k níž měl Andy vřelý vztah, udržovala celý život styk s příbuznými, kteří zůstali v jejím rodišti, nikdy se, spolu s dětmi, nevzdala příslušnosti k řeckokatolické církvi a ve svých synech udržovala vědomí původu.

Mezi nejcennější artefakty patří košilka, v níž byli pokřtěni Paul, John a Andy Warholovi, je tu fotoaparát Andyho Warhola, kazetový přehrávač, sluneční brýle, modlitební knížka, jeho oblečení – bunda z hadí kůže, kterou měl rád, sako, košile s kravatou…

A taky tu je k vidění dokument z podpisové akce pro zřízení muzea z roku 1989 – mezi mnoha podpisy čteme i jméno Václava Havla a Milana Knížáka.

dětství, mládí a začátek umělecké kariéry Andyho Warhola
umělecké úspěchy, první výstavy, vznik pop-artu
tyto fotografie jsou ve stálé expozici o původu Andyho Warhola
film, slavné portréty, spolupráce s rockovou skupinou, Flowers
ve vstupní hale muzea běží filmy o práci a životě Andyho Warhola – bylo skvělé a nejvýše vhodné shlédnout je po prohlídce expozic – vstupovali jsme jako diváci do umělcova života a sledovali vznik některých děl i okolnosti, které k tomu vedly
cesta po Evropě (na Slovensku nikdy nebyl, nejblíže navštívené město byla Vídeň), spolupráce s americkou televizní stanicí, smrt 22. 2. 1987
Andy Warhol změnil světové umění dvacátého století

Andy Warhol, založením plachý člověk, který však svým způsobem života a výtvarnými tématy často vzbuzoval pozornost, byl mimořádnou osobností, k jehož dílu se mohou prostřednictvím expozic muzea v Medzilaborcích návštěvníci přiblížit a udělat si vlastní názor neovlivněný stále dokola prezentovanými ukázkami některých jeho děl.

Jako bonbonek dodávám, co mně velmi sympatického jsem se dočetla – Andy Warhol miloval kočky, měl jich ve svém domě 17, všechny stejného jména Sam. 🙂

co přecházelo vzniku muzea v Medzilaborcích
na konci roku 1989 vstoupila jednání o vzniku muzea do závěrečné fáze
obrázek muzea na zadní straně brožury, kterou dostane návštěvník při vstupu do budovy

Starší bratr Andyho John podporoval vznik a provoz muzea, v jeho snahách pokračuje syn Donald Warhola, který s celou rodinou často a rád jezdí na Slovensko – otec mu vštěpoval hluboký vztah k Rusínům a kraji, z něhož Warholova rodina pochází.
Nejstarší bratr Andyho Warhola Paul a jeho syn James, výtvarníci, věnovali na začátku 90. let minulého století své obrazy jako základ nově vznikajícímu muzeu.

otevření muzea se zúčastnilo přes 2000 lidí, stálé expozice i nové výstavy sklízejí velký úspěch
nahlédnutí do publikace o muzejních expozicích
závěrečné informace o událostech týkajících se muzea v Medzilaborcích

Informativní článek jsem vytvořila z hutných údajů v muzejní publikaci – nevšední, půvabná a překvapivá díla Andyho Warhola můžeme však vidět pouze na vlastní oči v Medzilaborcích – máme štěstí, že tam stánek moderního umění se 160 významnými díly Andyho Warhola vznikl!

Medzilaborce jsou mnohem blíž než Pittsburgh, kde v roce 1994 vzniklo druhé muzeum Andyho Warhola – rozhodně doporučujeme návštěvu!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*