Cesta pohádkovým lesem

Ve středu 29. května se uskutečnil už 28. ročník

Turistické odbory, které pořádají jakoukoliv akci pro děti, mají téměř jistě zaručený úspěch – rozhodně to platí o Cestě pohádkovým lesem. Zdárný výsledek by mohlo zhatit počasí (o němž mnoho lidí ve střední Evropě letos ví své), ale to odpoledne, kdy členové KČT Čeřínek připravili na dopravním hřišti U Rybníčků asi desítku stanovišť pro zábavu i poučení dětských návštěvníků, laskavé sluníčko odehnalo dešťové mraky, které celé dopoledne znejisťovaly pořadatele, a parčík nedaleko centra Jihlavy se rozzářil jasnými barvami.

Během pohádkového odpoledne zdatně pomáhali turistům žáci ze základní školy Nad Plovárnou vedení učitelkou Jitkou Korbelovou, turistkou z OKČT Čeřínek, která zajistila i možnost uspořádat akci na hřišti patřícím jejich škole, a zároveň se angažovala na stanovišti Perníková chaloupka.

Opodál byl domeček, ve kterém sladce spal vlk v babiččině posteli.

Za tři hodiny prošlo cestu 360 dětí, které doprovázely téměř dvě stovky dospělých – takže všech šestnáct pořadatelů mělo důvod ke spokojenosti, jejich práce se zajišťováním kostýmů, dárků, občerstvení, dopravou i stavbou pohádkových kulis a mnoha desítek jiných nezbytností byla plně zúročena.
Kromě zábavných úkolů, které musely děti splnit na jednotlivých stanovištích, aby dostaly absolventské razítko, mohly jezdit na připravených koloběžkách a kolech, radost jim udělaly nafouknuté barevné balonky.

My jsme byli na stanovišti nepohádkovém – Mirek spolu se třemi kolegy pomáhal dětem zdolat nástrahy přechodu po laně a já jsem je za ten úspěch, kterým se právem pyšnily, odměňovala razítky do pohádkového průkazu a dárečkem, což byl silikonový náramek, o němž se dále trochu zmíním.

V rámci pohádkového lesa probíhala i akce Toulavý kočárek a my jsme dětem dávali náramky, věnované ústředím KČT, které dobře posloužily jako didaktická pomůcka k výuce o turistických značkách, neboť byly vyrobeny v barvách značek, tedy červené, modré, zelené a žluté, a jimi ozdobené.

Osobně mě velmi těšil i zájem dospělých o problematiku značení turistických cest, rádi jsme  odpověděli na dotazy, a samozřejmě zálibně jsme vyslechli (ne jednu) pochvalu systému značení v ČR. 🙂

Svůj stánek měla na hřišti i městská policie – sličné a laskavé příslušnice slavily velký úspěch u dětí.

Bezpochyby nejakčnější stanoviště, z něhož se ozýval šťastný výskot, provozovali hasiči, kteří umožnili dětem stříkat z hasičské hadice na cíl – což bavilo bez rozdílu všechny děti, možnost usednout na místo řidiče hasičského vozu a uchopit volant se splnila to odpoledne mnoha klučinům…

Den, ve kterém jsme se věnovali činnosti pro nás velmi výjimečné, rozhodně nebyl nepříjemný – ráda jsem se setkala a popovídala si s dětmi, z nichž některé byly opravdu čilé a dokonce vzbuzovaly naděje do budoucna 🙂

O průběhu loňské akce se dozvíte ve článku M+M Svatošovi – Cesta pohádkovým lesem; jak to bylo před pěti lety si přečtete na našem blogu M+M Svatošovi – Pohádkový les 2008.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*