Socha sv. Josefa u císařské silnice

Zajímavé místo na trase Vídeň – Praha

Ve článku o Stonařově (2009) jsem se zmínila, že podle lidového podání je „prostředek“ vzdálenosti Vídeň – Praha ve vsi Prostředkovice, ale že za skutečnou polovinu cesty označili geografové návrší u Rančířova poblíž Jihlavy. Právě tam stávala od roku 1748 socha sv. Josefa, která je v celé kráse zase zpět (zásluhu na tom má akademický sochař Otakar Marcin).

Císařská silnice, budovaná v úseku Znojmo – Praha v letech 1739–1750, je nejvýznamnější komunikací na jihozápadní Moravě. Její trasa byla vybrána tak prozíravě, že do dnešní doby zůstal hlavní tah nezměněn: Vídeň–Znojmo–Moravské Budějovice–Želetava–Stonařov–Jihlava–Štoky–Havlíčkův Brod–Golčův Jeníkov–Čáslav–Praha; v Jihlavě navazovala císařská silnice na původní Haberskou stezku.

Stavbu silnice vedl hrabě František Josef Heissler z Heitersheimu, císařský tajný rada a jeden z nejvyšších zemských úředníků na Moravě,  a ten dal na své náklady uprostřed trasy Vídeň – Praha postavit u Rančířova sochu sv. Josefa s Ježíškem v náručí.

Pošta začala jezdit po císařské silnici v roce 1750, kromě zásilek přepravovala také osoby, od roku 1823 měli cestující k dispozici spěšný dostavník – asi třísetkilometrovou vzdálenost Praha – Vídeň urazil za zhruba třiatřicet hodin.

Pro čtenáře, kteří jen neradi opouštějí tvrzení o Prostředkovicích jako středu silnice vybudované v polovině 18. století, přidávám informaci, že název obce byl v písemných záznamech použit už roku 1379. Více je ve článku M+M Svatošovi – Stonařov.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*