Sourozenci Gustava Mahlera mají v Jihlavě pomníček

Dobrá zpráva

3. listopadu se objevil u jednoho ze článků komentář jihlavského historika pana Ladislava Vilímka a velice mě potěšil svým obsahem. Zakrátko se ukázalo, že Josef Poukar pořídil fotografie, které by vhodně doplnily sdělení pana Vilímka – vše zařazuji do tohoto článečku, protože považuji tuto událost za důležitou nejen z hlediska historického, ale vnímám ji jako ušlechtilou péči o odkaz velké osobnosti, jejíž odlesk padá na celou Vysočinu.

Pan Ladislav Vilímek napsal:
Dobrý den, ve čtvrtek 31. 10. 2013 byl za účasti Josefa Poukara, Petra Dvořáka, Radima Gondy a samozřejmě ještě dalších nadšenců instalován na židovském hřbitově v Jihlavě pomník dvěma sourozencům Gustava Mahlera, bratrům Friedrichovi a Arnoldovi.

Pomník na jejich hrobě nestál pravděpodobně nikdy, hrob byl zřejmě opatřen plechovou tabulkou, a nebo náhrobek někdo před více jak dvaceti či ještě více lety odcizil, což se nezdá být pravděpodobné. Inventura před deseti lety žádný náhrobek ani jeho zbytek nezaznamenala. Při instalaci byl naopak v zemi nalezen prorezavělý kus plechu.

Prostou stélu navrhl a zhotovil Ladislav Vilímek a výtvarnice Vlaďka Procházková. A nezůstane jen při této akci. Bude zhotovena a instalována stéla pro další Mahlerovy sourozence, jejich hroby jsou v současnosti rovněž neoznačeny.

Krátký článeček s fotografií této akce přinesly jen noviny Jihlavský deník a relace proběhla v rozhlase Region.

Vhodně se tak zaplní další významné místo v historii rodiny Mahlerových v Jihlavě.
Hezký den přeje všem L. Vilímek

Na jiném místě hřbitova je pomníček Ernsta, o dva roky mladšího Gustavova bratra, se kterým ho pojil velmi vřelý sourozenecký vztah. Ernstova smrt, pár měsíců předtím, než Gustav Mahler odejel studovat do Vídně, byla pro citlivého mladíka velkou ranou.

Ve článku Po jihlavských stopách Gustava Mahlera, jeho rodiny a přátel (2011) naleznete fotografie hrobu rodičů GM na jihlavském židovském hřbitově; Gustav Mahler, jeho sestra Justina a manželka Alma jsou pochovaní ve Vídni. (M+M Svatošovi – Mahler-Vídeň-Grinzing)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*