Turistický výšlap na taneční zábavu k uvítání roku 2018

Taneční zábava ve Ždírci u Jihlavy byla zpestřena poetickým pásmem dětského souboru Jeřabinka a korunována akrobatickým vystoupením rokenrolového klubu Elvis Jihlava.

Tradiční turisticko-taneční vstup do nového roku pořádá KČT Čeřínek Jihlava ve Ždírci už od roku 1995.

6. ledna 2018

Říká se, že dobré věci, které slouží, se nemají měnit – my, pořadatelé akce z odboru Čeřínek, se toho držíme, proto ve článcích, které se na našem webu objevují s železnou pravidelností od roku 2009, najdeme jen minimální změny v programu – jiné je to s účastníky: někteří přátelé, zachycení na fotografiích v nejstarších článcích, už se nikdy nedostaví, čekali bychom marně…

Jedinou letošní změnou byla hudba, která nás provázela večerem v rytmu country – pánové z Jihlavska nebyli většině návštěvníků neznámí a produkce se vydařila ke spokojenosti obou stran.

Krátké shrnutí: na pozvánkách s propozicemi se zájemci dočetli potřebné údaje a během listopadu a prosince si zakoupili vstupenky u Veselých či u Svatošů. Ti se podle zažitého scénáře snažili nezklamat a přichystat všechno, co patří ke zdárnému průběhu celé akce. V sobotu 6. ledna jsme měli přichystáno či zajištěno občerstvení pro 160 turistů, kteří si zakoupili vstupenky.

pozvánka a propozice na akci pořádanou odborem KČT Čeřínek Jihlava

U vlakového nádraží v Jihlavě se sešli ti, kteří se rozhodli absolvovat 13 km dlouhou pěší trasu do Ždírce – té přibližně třicítky odvážných se ujali průvodci Jitka a Honza Korbelovi z KČT Čeřínek. Jak je dobrým zvykem, před odchodem jsme pořídili společné památeční foto se všemi pochodníky-tanečníky, kteří se v tuto chvíli u nádraží vyskytovali.

místo srazu – hlavní vlakové nádraží v Jihlavě – odtud se turisté vydají na výšlap do Ždírce

My, tedy Veselí, kterým auto vanilkově vonělo věnečky a perníčky, a Svatošovi, v jejichž kabině se usídlil česnekový odér klobáskový, jsme se auty vydali ke kulturnímu domu ve Ždírci, abychom nejen výše jmenované občerstvení, ale i mnoho jiného, co budeme na akci potřebovat, přemístili z vozidel do předsálí budovy.

kulturní dům ve Ždírci u Jihlavy; www.svatosi.cz

Kmitali jsme, abychom v prostorách, krásně zrekonstruovaných a vybavených Obecním úřadem, přichystali všechno k přijetí tanečníků.

pořadatelé akce „Vtančení do nového roku“
tak se Věra objeví na sále při výdeji občerstvení

Během odpoledne přicházeli z různě dlouhých tras turisté – jako „první pomoc“ dostali cukroví a víno,

výborné Věřino cukroví čeká na příchozí

před 17 hodinou už byli v sále i pochodníci z nejdelší trasy, proto Jirka a Mirek tradičně přivítali shromážděné a zahájili přichystaný program.
Začátek patřil, v souladu se zvyklostmi, ždíreckým Tříkrálovým koledníkům, kteří se po svém milém vystoupení rozběhli po sále s kasičkami.
V přísálí už byly nachystané děti ze souboru Jeřabinka, které do Ždírce obětavě dopravili jejich rodiče. Mezi dívenkami v dojemně krásných, prostých krojích byl i jeden drobný chlapec – už loni sklidily děti obrovský úspěch, který potěšil i jejich učitelky.

vystoupení souboru Jeřabinka
z poetického pásma se těšili účastníci i malí tanečníci

Jen co se v několika tanečních sériích proskočili a rozdováděli přátelé-turisté, vběhli na parket rokenroloví borci, nad jejichž uměním se tajil dech… Vystoupení sestavené jejich trenéry gradovalo tak, že diváci byli nadšení a také hrdí na výkony mladých Jihlaváků, jejichž sportovní úsilí přináší tak skvělé výsledky – všichni víme, že z evropských soutěží akrobatického rokenrolu vždycky přivezou „elvisáci“ umístění na předních příčkách! 🙂

rokenrolový dorost – Starlet – Malá dívčí formace
přihlížející nejdřív ani nedýchali, pak bouřili v potlesku

Letos byli hlavními hvězdami tanečníci Tomáš a Daniel Menšíkovi se svými partnerkami – jinak nežli v superlativech se o jejich vystoupení hovořit nedá.

Tomáš Menšík a Kateřina Žahourková
úspěšná párová formace okouzlila diváky
vystoupení mladých tanečníků bylo zlatým hřebem dnešního večera
Daniel Menšík s partnerkou se stali miláčky obecenstva
dokonalá souhra páru nadchla všechny přítomné
závěrečná děkovačka párových formací akrobatického RnR Clubu Elvis

Psát o křehoučkých řízcích velkých jako Štrbské pleso, které jsme servírovali, je radost pro pořadatele i konzumenty, a věřím, že i pro personál restaurace Zezulkárna, odkud chutná krmě pocházela. 🙂

Po deváté večerní přišel očekávaný a oblíbený blok s názvem „turisté sobě“ – v něm excelují třebíčští kamarádi – letos jako turistická fotbalová jedenáctka, která zastrašuje protihráče sloganem rafinovaně umístěným na triku: Blesk je náš pomalejší brácha 🙂
Dresy, které perfektně slušely vystupujícím mužům i ženám, si vypůjčili v jednom sportovním oddíle – obdivujeme invenci i akčnost turistů z Třebíče – jejich vystoupení je kořením, které skvěle dochutí ždíreckou akci!

třebíčští borci se připravují na vystoupení
fotbalový tým podpořily tři fešné divé ženy
sál kulturního domu ve Ždírci se stal rejdištěm akčních sportovců a jejich nezkrotné ochranky vyzbrojené březovými košťaty
na své kvality upozorňoval akční fotbalový tým z Třebíče nápisem na dresu: Blesk je náš pomalejší brácha 🙂 www.svatosi.cz

O 23. hodině se dostavily objednané autobusy, které dopravily rozjuchané turisty do Jihlavy a Třebíče – závěrem jsme konstatovali, že vše se vydařilo podle představ pořadatelů i návštěvníků – tady přesně platí: Jaký si to uděláš, takový to máš

Turisté po sobě nechali vzorný pořádek, proto úklid sálu a přilehlých prostor byla hračka, poté jsme sumarizovali počet účastníků a došli ke zjištění, že kromě 160 zájemců o tanec, šesti muzikantů a třiceti účinkujících se pohybovalo po ždíreckém sále sedm pořadatelů a ve chvíli účinkování Jeřabinky navíc jejich doprovod – bylo tedy celý večer hodně rušno. 🙂 Provedli jsme základní účetnictví (hurá! – na vše, co ještě musí být zaplaceno, byly v pokladně peníze 🙂 ), nakonec naložili do aut, co mělo být odvezeno a v neděli, po jedné hodině s půlnoci, dorazily obě naše osádky domů.

Související články:
Tradiční pěší putování na taneční zábavu k oslavě nového roku 2017,
Turisté z KČT Čeřínek pozvali své přátele na taneční zahájení roku 2016,
Lehkým tanečním krokem přicházeli turisté do Ždírce (2015) – zde jsou také odkazy na všechny předcházející články.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*