Den Země – 22. 4. 2007

Článek o putování ke studánkám v Mladých Bříštích

trasa

Naše putování začalo v Sedlišti, kam jsme dojeli autobusem z Jihlavy. Odtud jsme se nádhernou jarní přírodou vydali po modré turistické značce k rybníku Kladiny.

Kladiny

Došli jsme k hájence Vlčinec v Rousinovském lese a nedaleko už nás vítala první studánka – Vlčí.Vlčí studánka

Později jsme se dozvěděli krásnou povídačku o dudákovi, který v noci, když se vracel z hospody, spadl do jámy, připravené pro chytání vlků. A opravdu, vlk zde již byl chycen, chystal se nebožáka napadnout a ten si zachránil život tím, že celou noc hrál na dudy, jejichž mocného zvuku se vlk bál. Ráno zachránil už naprosto střízlivého dudáka hajný na obchůzce.

Tohle povídání a mnohé jiné je zaznamenáno v knížce z roku 2005 Krajem zapomenutých studánek, kterou vydal ekolog, zakladatel sdružení Zelené srdce, pan Pavel Koubek.

Přes Zálesí jsme došli do Mladých Bříšť, kde se nás ujali členové sdružení Zelené srdce a provázeli nás ke studánkám v okolí – ke studánce Lesních skřítků, Polní, k Poustevníkovi atd. Dozvěděli jsme se historii studánek a pověsti, které se k nim vážou. Po MTZ jsme pak došli do Humpolce, odkud jsme vlakem odjeli do Jihlavy.

Tak jsme letos oslavili Den Země. Končím poselstvím p. Koubka z knížky Krajem zapomenutých studánek:

pan Pavel Koubek

„Abyste na svých cestách potkávali co nejméně zapomenutých a co nejvíce křišťálových studánek.“

Zde stáhnete trasu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*