Trocha historie třeba přijde vhod

O závěru roku s KČT Čeřínek, ale nejen o tom…

V sobotu 29. 12. se sešli turisté z našeho odboru, aby společně zakončili rok. V hospůdce ve Zborné hrála kvůli nám odpoledne hudba, tancovalo se, povídalo, nálada byla výborná, prostě vše, jak má být. Mirek nafotil spoustu fotek a začali jsme přemýšlet, kterou dát na blog, aby…Pak jsme to vymysleli takhle:

ing.Jan Koday, čestný předseda KČT Čeřínek

Podle nás je to osobnost číslo 1 nejen v našem odboru, ale i v jihlavské turistice – ing. Jan Koday byl dlouholetým předsedou Čeřínku a všichni si ho vážíme, protože je pořád fakt dobrej!!

A teď vás varuju – přijde ta trocha historie, jestli na ni nemáte náladu, raději běžte na procházku nebo přepněte na něco opravdu veselého – třeba na Novu…

Oslava je za námi, je konec roku a všechny kluby i jednotlivci se ohlížejí za svou činností. Vy, kteří čtete náš blog, víte, „co dělala a jak se měla“ dvě malá kolečka v turistickém soukolí. Od konce května, kdy byly naše stránky založené, máte trochu přehled o některých našich aktivitách.

V příštím roce to bude 120 let, co Vojta Náprstek a jeho pravá (výkonná) ruka Dr. Vilém Kurz založili v Praze KČT. První nepřehlédnutelná akce byla výprava 363 turistů na Světovou výstavu do Paříže v roce 1889. Tam se shlédli v Eiffelovce a dokázali už v roce 1891 při příležitosti pražské jubilejní výstavy předat veřejnosti projekt podobný – rozhlednu na Petříně (zmenšenina Eiffelovky 1:5). Lanovka na Petřín je také dílo turistů.

Já vám ale nechci povídat o historii KČT, jiní jsou k tomu způsobilejší a povolanější, chtěla bych se dneska (v rámci toho ohlížení) podívat hlouběji (ale velmi stručně) do historie turistiky na Jihlavsku. Podklady jsem získala ve Sborníku k 80. výročí založení turistického klubu Čeřínek a v publikaci k 85. výročí vzniku téhož. Chtěla bych uvést, že sestavení historie klubu je téměř výhradní práce dlouholetého člena KČT Ing. Jana Krejčího a že je to moc záslužné.

Protože předpokládám, že u sebe právě nemáte zmíněné tiskoviny nebo se vám na ně někde doma v poličce práší a vy zrovna nemáte chuť otevřít je a číst (víme všichni dobře, jak to s různými sborníky k výročím dopadá), vybrala jsem pro vás z té bábovky jenom hrozinky a ty vám nabídnu.

Historie turistiky na Jihlavsku je spojená s historií chat na Čeřínku. Tuhle větu se pokusím trochu rozvést a začnu až na začátku minulého století, a sice v roce 1912, kdy byl v Jihlavě založen Český spolek pro zimní sporty. Jeho členové byli velmi aktivní a už v roce 1913 byla otevřena první turistická chata na Čeřínku u Kostelce, což bylo uprostřed regionu, z něhož členové spolku pocházeli (Telč, Třešť, Jihlava). Toto místo bylo vybráno jako nejvhodnější pro pěstování zimních sportů a chata byla velice prostá, ale funkční. Po válce a vzniku Československa se změnily poměry, pomalu končila spolková činnost a turistika dostala nové možnosti. V roce 1920 se rozešel Spolek pro zimní sporty a na jeho místě vznikl Turistický klub, který vzal jméno od kopce Čeřínek. Návštěvnost na Čeřínku stoupala a malá chata přestala stačit, klub měl mnoho členů (asi 300!), a tak bylo rozhodnuto postavit novou velkou chatu, což se stalo v roce 1923 skutkem. Chata dobře prosperovala, a proto byl její požár v lednu 1934 velikou pohromou pro celou veřejnost…Turisté ale začali vzápětí jednat, a tak se už v září téhož roku otevírala chata nová, prostornější a modernější – a ta sloužila až do roku 1986, kdy byla postavena ta, kterou znáte ze současnosti. (Psala jsem už o ní, zde je odkaz.) První, malá chata z roku 1913, prošla několika rekonstrukcemi a slouží členům odboru Čeřínek doposud.

Jsem přesvědčena, že stavba chat na Čeřínku byla pro Jihlavsko stejně významná jako stavby na Petříně pro Prahu.

Z toho, co jsem napsala, je vidět, že hlavní činností klubu Čeřínek bylo provozování chat, o značení cest se staral převážně odbor Klubu československých turistů, který vznikl v roce 1927 v Jihlavě. Tyto dvě organizace se 21. 2. 1946 sjednotily a včlenily se do KČST, odboru Čeřínek Jihlava, v jehož novém výboru byli zastoupeni funkcionáři obou bývalých klubů.

Teď už jenom letem světem – vývoj v jihlavské turistice šel dál a postupně vznikly ještě další dva odbory – v roce 1978 to byl OKČT Tesla, v roce 1981 OKČT Sokol Bedřichov. Od roku 1992 jsou všechny odbory KČT v regionu sdruženy do Oblasti Vysočina (v současnosti je to 21 odborů).

Tak, máme to za sebou, že to bylo zajímavé? Tímhle povídáním jsem sledovala několik věcí – jednak jsem chtěla ukázat na společné kořeny všech jihlavských turistů, dále jsem uvedla historii vzniku chat na Čeřínku, abyste věděli, jak hrdí jsme na dílo našich předchůdců a v neposlední řadě bych chtěla, aby se historická fakta o turistice, shromážděná Ing. Krejčím, dostala do širšího povědomí veřejnosti.

Do budoucna nemám v úmyslu zatěžovat vás na našem povrchním blogu často touto „hloubkovou stolovou turistikou“ (leda byste si to přáli), ale považovala jsem to při bilancování na konci roku za prospěšné, aby ti z vás, kteří mají třeba někdy pocit, že příliš oslavuji turistiku, lépe porozuměli mým pohnutkám.

Vytrvalci, kteří dočetli do konce, si zaslouží prémii. Nabízím stromy v zimě, snad se vám budou líbit jako nám.

strom I.

strom II.

co dodat

2 odpovědi na “Trocha historie třeba přijde vhod”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*