Příroda – utěšitelka

Vycházky po okolí

Tak myslím, že zase jednou jsem na životní houpačce skoro dole. Sice se snažím stav změnit, ale nejde to tak snadno. Procházím obdobím, kterého se v životě dočká každý – odchod blízkého člověka do jiných světů nás vždycky zastihne nepřipravené a málo je platná útěcha, že vysoký věk, že završený život… Hledám něco pozitivního, ale nic lepšího než je příroda, jsem neobjevila.

A tak s Mirkem chodíme po okolí, koukáme, jak už se všechno chystá k životu, povídáme si a já si uvědomuji, jak se postupně smiřuji a začínám vzpomínat bez bolesti.

Při našich vycházkách v poslední době většinou nemáme jasný a konkrétní turistický cíl, je to jen taková sanace duší, lázeňská kúra. Mirek udělal nějaké fotky a tak vám je nabídnu, abyste viděli, že je i za humny pořád něco nového k vidění. Nejdříve studánka Pod Šacberkem:

studánka pod ©acberkem

Původně byl kolem ní vysoký les, ten je nyní vykácený a bude se obnovovat, kousek od studánky je pro pocestné připravený poctivý dřevěný stůl a lavice.

Pak tzv. Zahrádkářská studánka, ta je v lese 10 metrů od silnice, která vede ze Zborné k Lyžaři (asi 50 metrů od posledního domu):

Zahrádkářská studánka

O ní už jsem se zmínila ve studánkovém článečku. Věděli jste o těchto studánkách?

Neodpustím si alespoň jeden strom, dneska to bude borovice v Hybrálci, fakt stojí za vidění:

borovice v Hybrálci

Už jsem se jinde zmínila, že se mi líbí i stromy bez listí – například průhledy na rybníky tak získávají zvláštní kouzlo. Dneska jsme šli přes Lesnov do Pávova a jinou cestou zpět do Bedřichova, na trase je hned několik rybníků, tady jsou fotečky. Nejdříve Pávovský rybník:

Pávovský rybník I.

Pávovský rybník II

Další dva skoro zapomenuté rybníky jsou blízko Bukovna, na doslech dálničního přivaděče. Jsou hodně zarostlé a obávám se, že jejich osud je zpečetěn. Tak se za nimi vypravte, abyste je potěšili, za pár let je pohltí rákosí a křoviska, zatím vypadají v podvečerním slunci romanticky.

rybník blízko Bukovna I

rybník blízko Bukovna II

menąí rybník blízko Bukovna

Je samozřejmé, že mě v poslední době potkaly i hezké věci – setkání s hodnými lidmi, zastihlo mě několik dobrých zpráv, stalo se pár hezkých a milých událostí. A tohle všechno přeju i těm z vás, kteří si právě myslí, že jejich hvězdy nejsou v příznivém postavení. A taky běžte do lesa, to nemůže uškodit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*