Den bez aut

Úterý 16. 9. 2008

Je to akce, která se v posledních letech pořádá v celé Evropě. Do jejího rámce se vejde mnoho různých aktivit, které zdaleka nejsou turistům cizí, ale nejblíže našemu gustu byla v letošním programu vycházka, kterou z popudu pořadatelů z magistrátu vedl turista Ruda Neubauer, nazvaná Po neznámých místech v okolí Jihlavy. Sešli jsme se v 15 hodin u Business hotelu, a protože pršelo, přišlo nás jen 13. Ruda začal povídáním o bývalých jihlavských mlýnech, pak jsme na kopci nad Hybrálcem (déšť ustal) vyslechli jeho zajímavý výklad o osídlení obcí Staré Hory, Zborná a Hybrálec.

nasloucháme výkladu Rudy Neubauera

Prohlédli jsme si obnovený pomník padlým německým občanům jmenovaných obcí v 1. světové válce a se zájmem jsme poslouchali historické zajímavosti. Za Hybrálcem jsme vstoupili do Sklářského lesa, který po dešti voněl houbami a došli jsme k chatě "Na Falářce", kterou jsem viděla poprvé v životě, ačkoliv je téměř v našem rajónu… Prý si ji asi v polovině 19. století postavil jistý podivínský člověk, o kterém se říkalo, že je kněz, a žil v ní poustevnickým životem. Po jeho smrti prodal majitel lesa chatu na začátku 20. století předchůdcům jihlavských turistů – spolku Wandervőgel (Tažní ptáci), v blízkosti pak vznikla konkurenční česká trampská osada Tři šípy. Ruda nám donesl k přečtení písemnou zprávu o tehdejších poměrech, kterou sepsal člen osady, známý jihlavský sportovec Ruda Fikar, což nás upřímně zaujalo.

Trampská osada zanikla, komu dnes patří chata "Na Falářce" nevím. Došli jsme k bývalé Bouchnerově sklárně a obdivovali jsme detailní Rudovy vědomosti o jihlavském sklářství (pracoval v oboru). Taky nám ukázal kopii vzácného obrázku zdejší sklářské hutě, který podle originálu z roku 1866 překreslil Václav Tajovský. Jsem nucená nabídnout vám následující fotku, protože se mi bohužel nepodařilo udělat jenom výřez:

obrázek Bouchnerovy sklárny

Dnešní stav na Hutích je úplně jiný… Vraceli jsme se okruhem do Hybrálce, pak jsme ještě zašli přes kopec do Zborné na "tiskovku" k "Lípě" a provedli jsme hodnocení dnešní 12 km trasy – Ruda nás zavedl do doby, kdy auta nehrála žádnou roli, dneska už pořádáme "den bez aut" jako výjimečnou akci. Časy se mění…

3 odpovědi na “Den bez aut”

  1. Pingback: Den bez aut,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*