Přírodní park Bobrava

Okolí Střelic u Brna

Na velikonoční Bílou sobotu 11. 4. naplánoval Roman Benda výlet do údolí Bobravy. Letos přišlo jaro i k nám na Vysočinu náhle a plnou silou, což teprve na Brněnsku – to byl pro nás vlastně výlet do přírody, která je o dobré tři týdny vpředu… Povedl se ideální jásavý a svěží velikonoční den s letními teplotami. Náš vlak sice odjížděl na můj vkus trochu brzy (už v 6:40 hodin) z Jihlavy, cílová stanice byla docela daleko, ale byli jsme v dobré společnosti našich přátel, v Náměšti jsme přestoupili na motoráček a ve Střelicích jsme byli jako když střelí… Podle legend prý zde žili střelci, jejichž úkolem bylo hlídat a ochraňovat obchodní cestu z Brna do Ivančic a Znojma.

Trasa: Střelice – Radostický mlýn –Spálený mlýn – Anenský mlýn – Střelický les – Střelice = asi 16 km

trasa údolím Bobravy

Z  nádraží jsme se vydali po modré TZ (bylo nás 26, ale šli jsme po skupinkách), sestupovali jsme do údolí řeky Bobravy, louky byly zalité sluncem, stromy rozkvetlé. Říčka vtéká za Rosicemi u Tetčic do lesů (převážně bukových), vytváří krásná zákoutí, vyskytuje se zde mnoho chráněných druhů zvířat i rostlin, ale málo trvale obydlených lidských sídel, takže pro udržení dobrého stavu území zde byl vyhlášen přírodní park, který zasahuje až do blízkosti Střelic. V minulosti bylo na Bobravě několik mlýnů, dnes jsou opuštěné či v troskách. První z nich, Radostický, na mě žádný valný dojem neudělal, což se o řece Bobravě rozhodně říci nedá. Klikatila se romanticky, hned byla čiperná, pak zase klidně nechala sluneční paprsky nahlédnout až ke dnu.

Bobrava hravá

Bobrava klidná

U Spáleného mlýna jsme se zastavili, přešli jsme most na druhou stranu řeky a krátce obhlídli okolí.

most u Spáleného mlýna

Pokračovali jsme na rozcestí k Anenskému mlýnu a odtud už jsme se začali po žluté TZ vracet okruhem do Střelic. Cesta byla opravdu svátečně pohodová, nenáročná a vycházková. Břízy svítily svěží zelení, ostatní stromy už se taky chystaly přivítat svoje mladé listí, které se dralo z plných pupenů; slunce kreslilo stíny na mechem obrostlých kmenech letitých olší. A stromy stály v záhonech jarních kytiček, v záplavě barev.

přírodní park Bobrava hýří barvami

Ze žluté značky jsme přešli na neznačenou cestu napříč Střelickým lesem, což je přírodní památka – doubrava, kde se na slunných svazích vyskytují vzácné teplomilné rostliny. Z kopce nad městečkem jsme viděli předměstí Brna, víc nás však zaujal rozkvetlý třešňový sad a narcisy ve střelických zahrádkách.

Krátce před čtvrtou jsme se „sluncem v duši“ odjížděli, o půl sedmé jsme byli doma.

potěsení pro oči

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*