Slavnostní oheň na Čeřínku

2. 1. 2010

První akce, kterou jsme chtěli pořádat co nejdříve na začátku roku 2010, byl výšlap na Čeřínek – od tohoto vrchu se totiž odvíjí začátek historie našeho turistického klubu, který byl založen v roce 1920, tedy letošní rok je rokem 90. výročí trvání odboru KČT Čeřínek!

Už několikrát jsme psali o našem předchůdci, Českém spolku pro zimní sporty, založeném v roce 1912, jehož členové byli po dobrovolném rozpuštění spolku základním kádrem turistického odboru a budovateli obou chat na Čeřínku (761 m). Ale historie jihlavské turistiky sahá do mnohem hlubší minulosti, do roku 1896, kdy byl učiněn první pokus o založení klubu. Nejstarší zprávy shromáždil a vydal ve sbornících neúnavný historik odboru, dlouholetý člen Ing. Jan Krejčí. Další vývoj turistického hnutí v Jihlavě zpracoval podle archivních záznamů a fotografií, čímž vznikl soubor mimořádné hodnoty, který současníky potěší, a jehož význam jistě ocení i naši následovníci. Fotosoubory, které Ing. Krejčí vytvořil, jsou na našich stránkách v rubrice Prezentace.

Vraťme se ale z historického výletu do druhého dne nového roku 2010, kdy právě vystupujeme v Hubenově z přeplněného autobusu, vezoucího téměř šedesát lidiček z Jihlavy; ti všichni chtěli být účastni slavnosti zažehnutí ohně na počest vzniku nejstaršího turistického odboru na Jihlavsku. Krajina, kterou jsme procházeli, se oděla do slabounkého poprašku sněhu a byla mladá, čerstvá a svátečně projasněná. Byli jsme šťastní a hrdí, že tolik přátel přijalo naše pozvání k sobotnímu výšlapu na místo, které pro nás hodně znamená. Trasa vedla po žluté TZ z Hubenova přes Mirošov na Čeřínek, což byly čtyři kilometry, které jsme využili k přátelskému popovídání a k průběžnému obdivování výhledů, měnících se podle výšky výstupu. Na přiložené mapce jsem zakreslila trasu – měřila celkově jen devět kilometrů – už z toho je vidět, že účelem bylo hlavně setkání.

trasa z Hubenova přes Čeřínek do Kostelce

cesta vedla alejí za Mirosovem

Trasu jsme zvolili nejen kvůli krásným výhledům – máme k ní osobní vztah, v roce 2008 jsme zdejší žlutou TZ obnovovali, v aleji jsme dělali průklest, takže jsme zdejší prostředí poznali dost důkladně a teď jsme na chudácích našich kamarádech loudili o pochvalu (a oni nebyli skoupí).

výhledy na protějsí svahy

rozmanitost

Že měli naši předchůdci dobrý důvod vybrat si za svoji základnu právě masiv Čeřínku, je vidět, kamkoliv se podíváte.

král buků

král smrků

Teď už jsme na planince před chatami a naše parta se rozrostla o přátele z Dolní Cerekve, kteří přišli pěšky po žluté TZ z opačné strany, bylo nás tedy 65! To potěší a dodá energii!

Ohýnek byl zapálený, plameny jasné stejně jako vzpomínka na první zdejší turisty…

jasný ohýnek

Oheň vesele praskal, protože suché dřevo předem prozíravě dovezli a uschovali v chatě Veselí, a abychom jen tak nehleděli do plamenů, opekli jsme si klobásky, což nemůže uškodit… Předseda KČT Čeřínek Jirka Veselý a jeho šikovná žena Věra nás mile překvapili krásným kalendáříkem vlastní výroby, který jsme od nich všichni dostali pro připomínku dnešního dne.

pospolitost

Na předchozím obrázku jsou vidět obě turistické chaty našeho odboru a my jsme pyšní na to, že se nám je (přes všechny potíže) podařilo nejen zachovat v našem vlastnictví, ale stále je vylepšovat, aby za devadesát let na nás vzpomínali v dobrém.

Ve velké chatě bylo teploučko a přívětivě, přesto jsme se museli po chvíli vydat na pětikilometrovou cestu po zelené TZ na vlak do Kostelce. Jubilejní 90. rok našeho trvání byl neokázale a spontánně zahájen a připomenut – jako devadesátníci jsme docela čiperní, že?

2 odpovědi na “Slavnostní oheň na Čeřínku”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*