Slavnostní shromáždění

25. 11. 2010

Myšlenka, se kterou jsme si pohrávali skoro půl roku, se stala ve čtvrtek 25. listopadu 2010 skutkem. V 15 hodin se sešlo ve velké gotické síni jihlavské radnice na sto dvacet lidí, kteří si společně s nejvyššími představiteli české turistiky připomněli 90. výročí založení Turistického klubu Čeřínek (jak se náš odbor při svém vzniku 12. 12. 1920 jmenoval). To, že pozvání k účasti přijali všichni vedoucí činitelé ústředního i oblastního předsednictva Klubu českých turistů, primátor města Jihlavy a přátelé z jihlavských odborů KČT Tesla a Bedřichov i zástupci turistů z Havlíčkova Brodu, Žďáru, Měřína a Telče, nás naplnilo hrdostí, protože tím jasně deklarovali svůj zájem o náš odbor a dali najevo, že vědí o naší práci a uznávají ji.

slavnostní shromázdění v gotické síni jihlavské radnice

Byli jsme šťastní, že jsme se po delší době viděli i s kolegy, kteří již se nemohou aktivně zúčastňovat turistických akcí a moc rádi jsme přivítali přátele ze Znojma, kteří vloni také oslavili 90. výročí trvání svého odboru.

Začátek byl opravdu slavnostní – svoje rozbouřené emoce z příchodu tolika milých lidí jsme zklidnili a přeladili při poslechu několika půvabných klavírních skladeb v podání žáků místní ZUŠky,

25. 11. 2010 v gotické síni jihlavské radnice

ale při projevech našich představitelů měly endorfiny znovu napilno – málokdy se slyší řeči neformální, smysluplné a posluchačsky přitažlivé – a takových jsme si my, účastníci dějinně významného listopadového odpoledne, naštěstí užili. Po našem předsedovi Jiřím Veselém, který zmínil historické mezníky odboru Čeřínek, hovořil primátor města Jaroslav Vymazal o nepřehlédnutelné práci členů odboru pro jihlavskou veřejnost. Projev předsedy ústředního výboru českých turistů Jana Stráského slyšel každý z nás rád a cenil si své příslušnosti k více jak sto dvacet let trvající organizaci turistů v naší zemi.

Těšili jsme se na promluvu charismatického čestného předsedy ústředí KČT Jana Havelky, jenž je pověstným výborným řečníkem a ani tentokrát nás nezklamal, když zvolené téma jeho projevu: „Je třeba znát vlastní minulost, abychom měli budoucnost“, jsme poslouchali bez dechu.

Předsedkyně oblasti KČT Vysočina Marie Vincencová poděkovala členům odboru Čeřínek za dosavadní práci, slíbila nadále podporu našim aktivitám a s velkým citem a zasvěceně hovořila o projektech, které jsme směrovali k získání členství v Síni slávy české turistiky pro odbor Čeřínek a našeho prvního předsedu Františka Srdínka.

Marie Vincencová, Jan Havelka, primátor Jihlavy, Jan Stráský, Jiří Veselý

Shromáždění pozdravili i oba místopředsedové ústředí KČT, Ján Babnič i Jaroslav Šlechta, který má na starosti majetek turistů a jehož slova uznání a díků za zachování chaty na Čeřínku v majetku našeho odboru jsme obzvláště rádi slyšeli. Stejně pyšně jsme se natřásali při proslovu tajemníka Rady pro Síň slávy české turistiky Josefa Flíčka, který velmi vstřícnými a pochvalnými slovy hodnotil dokumentaci i prezentace, které jsme Radě poslali se žádostí o zařazení našeho odboru a prvního předsedy do Síně slávy, a dal nám velikou naději na kladný výsledek.

Hlavním bodem programu slavnostního shromáždění k 90. výročí založení odboru Čeřínek bylo předání medailí vyznamenaným turistům, i M+M byli vycenění, ale fotečku medaile zatím nemám, slibuji později.

Oficiální část byla ukončena kytarovým vystoupením mladé generace „čeřínkovské“, pak křepce vběhly do sálu turistky-hostesky a nabídly každému pohár vína pro slavnostní přípitek.

příprava ke slavnostnímu přípitku

Věřím, že naše budoucnost bude samý úspěch a žádná překážka, že budeme všichni zdraví a dočkáme se ve svornosti stého výročí založení odboru Čeřínek a poté každý z nás při plné aktivitě turistické i své velebné kmetské stovky – to vše nám přáli hosté – na následujícím obrázku jsou to oba nejvyšší předsedové KČT a jihlavský primátor

přípitek na úspěchy jihlavských turistů

a na dalším obrázku naše předsednická dvojice manželů Veselých.

nase předsednická dvojice

Byli jsme šťastní, že se slavnost podařila, ale taky proto, že máme další část plánovaných obřadů k 90. výročí založení našeho odboru za sebou…

Na závěr úsměvy, květiny, naděje…

hovoříme s tajemníkem Rady pro přijímání do Síně slávy české turistiky a doufáme...

3 odpovědi na “Slavnostní shromáždění”

  1. Pingback: 12. 12. 2010

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*