Zahájení cykloturistické sezony na Jihlavsku

Neděle 17. dubna 2011

Před třemi lety, kdy se při příležitosti Dne země a otevření nové lávky přes řeku Jihlavu uskutečnil první ročník této akce, bylo dohodnuto, že se v pořádání slavnostní zahajovací cyklojízdy budou za podpory magistrátu střídat tři jihlavské odbory KČT. První ročník zajišťovali organizačně turisté odboru Tesla Jihlava a loni to byl náš odbor – slavili jsme 90. výročí založení KČT Čeřínek a cyklozahájení s počtem účastníků blížícím se tisícovce se konalo v den otevření nové cyklostezky Jihlava – Raabs.

Pořadateli letošního zahájení cyklosezony byli turisté z odboru Bedřichov Jihlava, kteří připravili pro účastníky základní trasu z Jihlavy do Přímělkova, kde dostali cyklisté pamětní list. Pak si mohli vybrat, zdali pojedou po cyklostezce do Třebíče, či zvolí návrat do Jihlavy stejnou nebo jinou cestou.

Na Masarykovo náměstí se za slunečného počasí sjelo kolem deváté hodiny 140 cyklistů nejen jihlavských, ale i z Havlíčkova Brodu, Měřína, Žďáru nad Sázavou a Telče. Například Jirka Taras přijel z Telče, pokračoval pak přes Přímělkov do Třebíče a do Moravských Budějovic, odkud už se konečně vydal domů do Telče! Při pohledu na mapu se tají dech…

Cykloturisté z našeho odboru jsou lehce k poznání kvůli bezpečnostním vestičkám.

na Masarykově náměstí v Jihlavě

Zahájení se neobešlo bez proslovů – podotýkám, že věcných a smysluplných – primátor je fanda cyklistiky a Iva Svobodová, která řečnila za KČT, taktéž.

zahajovací proslovy

Pak jsme se všichni přesunuli k základnímu kameni dálkové cyklostezky,

před startem cyklojízdy

odkud byla v 10 hodin letošní sezona odstartována. Na kameni je skleněná deska s názvy obcí a nástinem trasy, možná to přečtete:

průběh cyklostezky Jihlava-Raabs

První kratší zastávka byla po dvanácti kilometrech v Lukách (to jsme byli asi v polovině cesty do Přímělkova),

zastávka v Lukách

nedělní Vysočina voněla jarem a pohodou. Členitý terén nás nelekal, protože víme, jak to u nás chodí – po každém únavném stoupání na kopec přijde táhlý, vysvobozující sjezd…

o výhledy není na cyklostezce nouze

V Přímělkově, kde jsme se setkali i s turisty, kteří vyjeli na vstřícnou cyklojízdu z Třebíče, jsme všichni dostali od pořadatelů pamětní listy a tím oficiální část cyklozahájení skončila. My jsme se s několika přáteli vydali dál po cyklostezce do Třebíče, i když na ní zatím chybí značení (prý do podzimu bude), což ztěžuje orientaci tomu, kdo tu jede poprvé. My už jsme ale tudy jeli po několikáté, a tak jsme neměli problém.

V dubnu 2010 jsem popsala dosti podrobně průběh trasy do Třebíče a zakreslila ji do tří mapek, dneska uvedu jen náznakově:

cyklotrasa z Jihlavy do Třebíče 17.4.2011

Chtěla bych se zmínit o hezkém zážitku, který nás potkal v Přibyslavicích: zastavili jsme před obrovským poutním kostelem zasvěceným Panně Marii a nakoukli dovnitř. Vlídně nás pozdravil starý pan farář, a když viděl náš zájem, rozpovídal se o historii zdejšího místa. Dozvěděli jsme se, že prý tu podle spolehlivých pramenů stál kostel už v roce 1056!

kostel v Přibyslavicích

Na vnější jižní straně byl v omítce namalovaný obraz Panny Marie, který, jak praví stará farní kronika, všem nepohodám povětrnosti vysazen byl, přece pořád bez jakékoliv opravy lidské zůstával zachovalým a pěkným, když omítka ostatní až na kámen opadala… (Tolik jsem se dočetla v brožurce Dějiny kostela Přibyslavického, kterou mi laskavý pan farář dal.)

Obraz Milostné Panny Marie přitahoval po staletí pozornost lidí – v kronice je popsáno devatenácte zázraků – četná procesí přicházela z daleka, a tak v 18. století začali Collaltové, jimž patřilo toto území, postupně přistavovat chrám do podoby, kterou můžeme v současnosti vidět. Jižní strana původního kostelíka se stala v novém kostele stranou oltářní, slavný zázračný obraz na omítce malovaný je zrekonstruován a skryt pod příklopem, na němž je jeho kopie.

obraz Panny Marie Přibyslavické

Nemohu se nepochlubit, že vrchní deska byla pro nás na chvilinku odklopena…

Obdařeni nevšedním zážitkem dojeli jsme do Třebíče, v cíli ukazoval tachometr 56 kilometrů. Byla dost pozdní hodina na to, abychom se vydali na kole zpět (a taky už jsme začali nedělně lenošit), proto jsme rádi přijali nabídku přátel, kteří nás i unavené bicykly odvezli autem do Jihlavy.

2 odpovědi na “Zahájení cykloturistické sezony na Jihlavsku”

  1. Míšo,móc pěkně zpracované,nějak jsem ujela a v Lukách jsme chladli,tak jsme se vydali přez Kozlov,Střítež ,Hruškové Dvory do Jihlavy.Prosím,nemáte tam nějakou fotečku,kde je na startu moje maličkost nebo Pavla?.Děkuji a těším se na další akce. Jíťa

  2. V Zimě sice neležíte,ale už jsem se těšil na jarní a letní vaše putování, které přináší čitatelům spousty zajímavých info.
    Přeji dobré zdraví, ať vám to šlape.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*