Teslácký šotek

31. ročník turistického pochodu a cyklojízdy

21. května 2011

Většina účastníků turistických akcí má svůj oblíbený pochod, kterého se zúčastňuje téměř pravidelně, zařazený v určité „škatulce“. Každá akce je něčím charakteristická: Teslácký šotek je organizačně dokonalý, propozice přehledné a jasné, trasy plynule na sebe navazující – ke všemu přidejte rozkvetlou přírodu, kde se střídá jásavá zeleň luk a remízků se slavnostním bílým oděním stromů a pronikavě vonícími žlutými květy řepky, vše ozvučené ptačím zpěvem, průjezdy omamně vonícími jarními lesy, nezapomeňme na tradiční koblížek a losování o ceny v cíli – takový obrázek se mi vybaví při vyslovení názvu pochodu, který byl během let vypilován do nejmenších detailů.

propozice pochodu a cyklojízdy Teslácký šotek 2011

Letošní turistické akce jsou ozvláštněné odebíráním vzorků vody z pramenů a řek, během léta slévaných podle povodí; v říjnu doveze delegace českých turistů vodu získanou ze 176 odběrů v celé republice do španělské Granady na celoevropské setkání Eurorando 2011.

co je Eurorando

Tady je voda z řeky Jihlavy, jejímž povodím vedla většina tras, připravených na dnešní den pro účastníky pěšího putování i cykloturisty.

voda ze střechy Evropy - řeka Jihlava

Přijeli jsme na start a po registraci jsme dostali popis cyklotras s mapkou, ze které je patrná důkladná promyšlenost vedení jednotlivých tras podle délky, využití jejich částí pro tvorbu okruhů, a tím usnadnění orientace cyklistů.

důmyslná mapka všech cyklotras

Šťastnou cestu nám popřála hlavní pořadatelka Míla Bradová, na jejímž kostýmu mohly pochodnické děti oči nechat – i přítomnost pokažé jiného „zvířete“, na které se děti těší, patří k tahákům pochodu.

hlavní organizátorka Míla Bradová se tváří vlídně, i když oblékla kostým tygřice

Trasa, kterou jsme si vybrali, měřila oficiálně 38 kilometrů: Jihlava – Vyskytná – Jiřín – Zbilidy – Větrný Jeníkov – Smrčná – Jihlava-ZOO.

cyklotrasa Tesláckého šotka 21.5.2011

Vše, co jsme během jízdy očekávali nalézti, jsme nalezli. Navíc se vlhké ráno proměnilo v zářivý jarní den, který, a to tvrdím se vší vážností, je na Vysočině zářivější než v celém zbytku světa…

U silnice mezi Šimanovem a Větrným Jeníkovem je půvabné „zastavení“, vytvořené řezbářem Janem Novákem (1951–2007). Poutníky, kteří vystoupali na táhlý kopec, vyprovodí na další cestu pozdravem „Vade in pace“, „Jdi v míru“.

zastavení v krajině

Při třetí razítkové kontrole na stanovišti U Lyžaře se nám představili dva mladí rozverní pořadatelé, stylově lyžařsky vybavení:

mladí pořadatelé se na kontrole U Lyžaře oblékli a vybavili stylově lyžařsky

To pobavilo nejen nás, ale všechny cyklo-šotko-štvance, kteří si sem přijeli pro razítko.

spřátelené cyklodružstvo z Kamenné

Na přání turistů z Kamenné, s nimiž jsme se zde, na okraji Jihlavy setkali, jsme v roli průvodců vytvořili pro ně akční cyklovariantu Po jihlavských stopách Gustava Mahlera, jeho rodiny a přátel – velmi si pochvalovali tuhle zkrácenou základní verzi, což nás náramně potěšilo…

turisté z Kamenné v cíli

Nadýchaný a čerstvostí vonící koblížek jsme spolkli jako malinu a vzápětí na nás čekala další příjemná záležitost – Mirek byl vylosován jako šťastný majitel krásného Ottova turistického průvodce Šumavou! (To abychom vážně přemýšleli o návštěvě těch míst!)

Odnášeli jsme si také (kromě radosti nasbírané cestou) Účastnický list

účastnický list

a informaci o nadcházejících akcích Euroranda.

další "Eurorandí akce"

Loňský jubilejní ročník odstartoval jistě neméně úspěšnou čtvrtou desítku Tesláckého šotkování, což je akce pro všechny věkové a výkonnostní kategorie.

šotčí limity

statistika Tesláckého šotka 2011

Když jsme v brzkém odpoledni sesedali z kola, ukazoval tachometr 49 kilometrů a před námi byla spousta neodkladné a otravné domácí práce, na niž jsme se však v přírodě během uplynulých hodin dostatečně duševně připravili.

3 odpovědi na “Teslácký šotek”

  1. M + M, děkuji za Vaši pěknou reportáž a laskavé zhodnocení 31. ročníku Tesláckého šotka, a také za účinnou propagaci KČT TESLA JIHLAVA.
    Sním o tom, že se jednou zúčastním Tesláckého šotka jako obyčejný turista, který projde nebo projede připravenou trasu a bude o něj pečováno tak, jak je výše zmíněno 🙂 mb

  2. Vy jste ale šotci :), o Šumavě jsem před pár dny četla u Petise na blogu, byla tam na malé dovolené, chodili se synem od jedné útulny (myslím, že tomu říkají na Šumavě trochu jinak) ke druhé. Také by mě to lákalo, na nějakou pozdně letní dovolenou.. ale to je jen zbožný povzdech…
    Ten dřevěný "křížek" je moc pěkný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*