Socha T. G. Masaryka

Po padesáti letech se navrátila do Jihlavy

28. října 2011

Dlouho předem jsme věděli, že 28. října bude v Jihlavě odhalena socha T. G. Masaryka, a tak jsme při té slávě nemohli chybět. V parčíku před gymnáziem se nás sešlo přes pět set, množství oficiálních hostí, Sokolové s prapory, početný pěvecký sbor studentů gymnázia – všichni s napětím očekávali odhalení sochy – mnozí si ještě pamatovali tu původní, kterou komunisti zničili v roce 1961, další spatřili sochu z hořického pískovce, udělanou přesně podle té Šlezingerovy, poprvé.

Samozřejmě byly pronášeny projevy – z nich vysoce ční ryzí řeč docenta Zdeňka Laštovičky. Odhalení díla provedli zástupci tří generací – paní Zdena Mašínová, senátor Miloš Vystrčil a jeden ze studentů gymnázia.

socha T. G. Masaryka v Jihlavě

Obnovený pomník je chápán jako pocta prvnímu prezidentovi a zároveň i sochaři Jaroslavu Šlezingerovi, kterého utýral a stejně jako jeho sochu zlikvidoval komunistický režim.

Jaroslav Šlezinger se narodil v roce 1911 v Jemnici, vystudoval průmyslovku v Hořicích, pak Akademii výtvarných umění v Praze. Válečná léta 1939 až 1942 strávil v koncentráku, kde z jediného dostupného materiálu – chlebové střídky – vytvořil (mimo jiné) model sousoší Zaváté šlépěje. 1. listopadu 1946, v době vrcholícího odsunu jihlavských Němců, bylo toto stěžejní dílo akademického sochaře, dvě navzájem se podpírající, truchlící ženy, umístěno na jihlavském Ústředním hřbitově. Pískovcové sousoší bylo vytvořeno jako památník všem válečným obětem, lidem popraveným, umučeným a zmizelým v obou světových válkách.

12. září 1948 byla před jihlavským gymnáziem za účasti tří tisíc Jihlavanů odhalena Šlezingerova socha našeho prvního prezidenta, patrně poslední, která byla v zemi, už sevřené komunistickým jhem, instalována.

V září 1949 zatkli Jaroslava Šlezingera a odsoudili ve vykonstruovaném procesu, kde padly i tři rozsudky smrti pro jihlavské občany, ke 25 letům těžkého žaláře. V táboře nucených prací ve Vykmanově pracoval na těžbě uranu ve „věži smrti“. V srpnu 1955 ve vězení zemřel.

Pomník TGM vydržel před gymnáziem do roku 1961, kdy jej tajně v noci odvezli a roztloukli na malé kousíčky.

V březnu 1998 byl na místě, kde socha stávala, vztyčen kamenný objekt s deskou upozorňující na děje minulé.

na tomto místě stávala do roku 1961 socha TGM

nápis na kamenných blocích před gymnáziem

Před pár lety vznikl spolek, který si vzal za úkol navrátit v roce 2011 sochu TGM do Jihlavy, přesně padesát let od jejího zničení zlovolnou mocí. Sochař Roman Richtermoc začal pracovat na kopii Šlezingerova díla, během práce ale zemřel a vše musel dokončit kamenosochař Robert Musil z Ostroměře. Pomník je nyní umístěn jen kousek od původního stanoviště.

Dnešního dne se tedy TGM i sochař Šlezinger navrátili do Jihlavy.

socha T. G. Masaryka se navrátila do Jihlavy

Při příležitosti 100. výročí narození sochaře Jaroslava Šlezingera byl v dubnu letošního roku v jeho rodné Jemnici odhalen památník, kde společně s bustou umělce trýzněného nacisty i komunisty vymodeloval autor Stanislav Müller i bochník chleba, což byl po řadu let Šlezingerův jediný materiál, ze kterého mohl tvořit.

V říjnu roku 2008 se v Třebíči odhalovala socha plukovníka Švece, udělaná podle zničené původní Šlezingerovy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*