Cestami Oktaviána Strádala

za opečeným špekáčkem
8. září 2012, 38. ročník

Přívětivé počasí na začátku září nás vůbec nenutilo k rozmýšlení, zdali zajet do Humpolce a projít si některou z tras naplánovaných pro kultovní pochod humpoleckých turistů.
V sokolovně jsme na startu zvolili trasu stejnou jako loni, s úmyslem věnovat čas návštěvě historické části města a využít dnešního zpřístupnění některých památek.

Trasa: Humpolec – Hněvkovice – Jiřice – Trucbába – Humpolec = 10 km

Byli jsme ve velmi dobré společnosti

a ta spolu s krásnou přírodou Zálesí způsobila očistnou lázeň duše, skoro s našlápnutím ke stavu blaženosti.
V takto vstřícném stavu jsme vyslechli povídání průvodkyně v humpolecké čtvrti dříve zvané Zichpil, což byla část mezi Horním náměstím a hřbitovem, v blízkosti židovského města. Na Zichpili bydleli drobní řemeslníci a námezdní dělníci, ale tehdejší zástavba byla v šedesátých letech minulého století programově bourána, zachránilo se jen minimum staveb, z nichž tzv. Nápravníkovo stavení bylo nedávno zpřístupněno veřejnosti.

Expozice v poloroubené chalupě představuje bydlení humpoleckých obyvatel na konci 18. a začátkem 19. století. Viděli jsme černou kuchyni i tkalcovský stav, který tehdy v žádné domácnosti nechyběl, obdivovali jsme parádní i všední nádobí a dnes už nepoužívané nástroje a nářadí. Z boku chalupy byly přistavěné chlívky tak, že lidé žili se zvířaty v neustálém kontaktu.

Nedaleký toleranční kostel byl další zastávkou – díky průvodkyni jsme se podrobně dozvěděli historii tohoto, kdysi pro místní obyvatele velmi důležitého duchovního stánku, později zanedbávaného objektu, dnes konečně důstojně upravené budovy.

Toleranční kostely vznikaly, za dodržení přísných stavebních nařízení, od vydání tzv. Tolerančního patentu v roce 1781 do vydání Protestantského patentu v roce 1861. Kostelík v Humpolci byl postaven v roce 1785 jako jeden z prvních v Čechách.

Strávili jsme na Humpolecku příjemný den, v cíli, kde jsme se dozvěděli, že pochodníků bylo dnes celkem 152, nás pak obdarovali úplně nově řešeným diplomem a dokřupava opečenou klobáskou.

 

2 odpovědi na “Cestami Oktaviána Strádala”

  1. Opět díky. Zase jsem se dozvěděla něco nového. Já pocházím z Červené Řečice, která není daleko od Humpolce a toto jsem vůbec nevěděla. Zase dík. Jarka

    1. Kostel stojí rozhodně za návštěvu, uvidíš tam video z rekonstrukčních prací, záchranu budovy značně zchátralé. Je dobře, že se našla parta lidí, kteří fundovaně postrkují věci kupředu – mám tím na mysli i pana Koubka ze sdružení Zelené srdce – dělají práci, která má skutečný přínos pro společnost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*