Silvestrovský výstup na Javořici 2012

15. ročník výstupu s Vlastou Javořickou „Za studenský knoflík“, 31. 12. 2012

Po mnoha letech jsem se poprvé nemohla zúčastnit a věřte, že mi to nebylo jedno. Mirek samozřejmě šel a já jsem celý den souzněla. Všechno prý probíhalo jako loni, jako jiné roky. Dvorní fotograf tohoto blogu udělal množství fotek, abych se skrze ně přiblížila dění, ale byla to jen chabá náplast na mou bolístku. 🙂
Na prvním obrázku, který jsem vybrala pro dokumentaci, jsou manželé Smrčkovi.

Před polednem přicházeli na Javořici po zledovatělých cestách první turisté – sluníčko, celé rozpálené a vyjevené z náhlého ruchu v jinak klidných, hlubokých a zasněžených vysočinských lesích, tak zaměstnalo hlavy i nohy návštěvníků; nahoře čekalo na příchozí občerstvení a suvenýry obvyklé při této akci.

Každý účastník udělal čárku na prezenční archy u přístupových cest a pořadatelé pak sečetli, že se na vrcholku pod vysílačem během několika  hodin vystřídalo 5 300 lidí!

Výstup je oblíbený nejen mezi turisty, na Silvestra se zúčastňují i lidé, kteří z mnoha různých důvodů neholdují pěším průzkumům svého kraje, a vím, že mnozí z nich mají po tomto výšlapu dychtivé předsevzetí…

Odbor KČT Telč, který je spolupořadatelem výstupu na nejvyšší horu Českomoravské vysočiny, dal účastníkům možnost zapojit se už na Silvestra do Novoroční „čtyřlístkové sbírky“ – využilo toho 1 140 turistů, kteří přispěli 21 405 korunami na konto vozíčkářů.

Do sbírky nám přibyl „studenský knoflík“ 2012 i pamětní list:

Aby bylo zřejmé, že na Silvestra je paleta zúčastněných opravdu pestrá, zařazuji i tuto fotku: 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*