Značení Pojmannovy stezky v Polné

Pondělí 20. května 2013

Posledním úkolem, který nám vedoucí značkařského obvodu Jihlava Standa Balík pro letošní sezonu přidělil, byla obnova značení Pojmannovy stezky.
Stezka vznikla už v prvních letech 20. století zásluhou starosty Polné Václava Pojmanna (1849–1925), který projekt financoval, a muzejníka Břetislava Rérycha (1872–1936), který cestu projektoval, propagoval a spolu se členy okrašlovacího spolku Viktorin za podpory města vybudoval. Během minulého století si stezka užila svá slavná období, ale i zkázu skrze povodně, a postupně chátrala, až na začátku našeho století si vyžádala generální opravu. Péčí členů KČT, Klubu za historickou Polnou i města byla stezka v celé délce obnovena a předána veřejnosti v roce 2004. Je vyznačena pásovým turistickým značením a začíná i končí na Husově náměstí, po šesti absolvovaných kilometrech dojdou turisté do výchozího bodu.

V pondělí 20. května 2013 jsme se rozhodli, že je den D, neboť předpověď pro příští dny byla nejistá. Ráno, když jsme začali pracovat, chvílemi s námi cloumal vítr a chlad, pak se postupně vylíhnul den, ve kterém pobývati pod barokními oblaky v tak krásném prostředí bylo příjemné a osvěžující.

Celý den jsme se věnovali obnově značení a zprůchodnění trasy jak nejlíp jsme uměli – těch šest kilometrů jsme do tmy zvládli a poctivě celou žlutě značenou trasu prošli v obou směrech. Snad nejen turisté, kteří budou stezku využívat, ale i kolegové, kteří za tři roky zase přijdou trasu obnovit, ocení naši snahu tak, jak jsme my s uznáním vzpomínali na naše předchůdce.

Trasa žlutě značené Pojmannovy stezky: Husovo náměstí Polná – Sezimovo náměstí – gotická brána – pod Kalvárií – rybník Bor – Borský (Štohanzlův) mlýn – rybník Kukle – pod Svatoňovým kopcem – kolem hřbitovního kostela sv. Barbory na Husovo náměstí = 6 km

Prohlídněte si fotky, které jsem udělala malým foťáčkem, jímž pořizujeme dokumentaci ke značení.

O městě Polné a naučné stezce, která vznikla v roce 2006 k uctění památky tragicky zahynulého předsedy odboru KČT Polná Josefa Klementa, se dočtete ve článku: M+M Svatošovi – Naučné stezky v Polné, další informace jsou ve článcích Z Polné do Řehořova a ZJTS v oblasti KČT Vysočina.

Krásný den si zaslouží elegantní tečku.

2 odpovědi na “Značení Pojmannovy stezky v Polné”

  1. Chtěla jsem být tichou návštěvnicí, ale vaše fotky mně opět nedaly… už ty v Ležákách. Ale teď už jsem to nevydržela. Na vaše fotky se dívám se zalíbením a hned mám chuť do těch míst vyrazit. Díky!

    1. Polná (a okolí) rozhodně za návštěvu stojí! Vím, že jsi tam nedávno byla, ale projít si obě naučné stezky lze pohodlně v jednom dni – není to i se zacházkami víc než 15 kilometrů.
      Co se týče fotek – ty ze značení jsou dělané hodně jednoduchým foťáčkem – ale když je dobré světlo, je to holt paráda, i když nezmáčkne spoušť odborník 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*