Vzpomínkové shromáždění v jihlavské Sokolovně

Čtvrtek 12. října 2017

Na památku událostí, které se staly 8. října 1941, vyhlásila Česká obec sokolská tento den Památným dnem Sokola – v noci ze 7. na 8. října 1941 byli na celém území Protektorátu Čechy a Morava gestapem pozatýkáni funkcionáři na ústředí České obce sokolské, v župách i tělocvičných jednotách.
Činnost Sokola byla vzápětí zakázaná a Česká obec sokolská rozpuštěna – hlavním důvodem byla účast sokolů v odboji.

V době rozpuštění sokolské organizace už bylo vězněno 1 500 členů Sokola, na podzim 1941 přibylo přes 5 000 funkcionářů – celkem prošlo během II. světové války nacistickými kriminály 12 000 členů sokolských jednot – téměř 3 500 z nich se nedožilo konce války.

Pamětní desky na sokolovnách po celé republice připomínají jejich památku a vždy v říjnu jsou pořádána vzpomínková shromáždění.

Při pietní vzpomínce v Jihlavě připomněl shromážděným dřívější dlouholetý starosta (v letech 1990–2010), Ing. Pavel Brada, dnes ve funkci vzdělavatele Sokola, tragické válečné události a hrdinství bratří a sester v odboji, a poté jako sbormistr pěveckého sboru Foerster Sokola Jihlava uvedl se zpěváky státní hymnu.

před zahájením pietního shromáždění v sokolovně
Ing. Pavel Brada připomněl oběti členů Sokola ve válce
deset členů zdejší tělocvičné jednoty položilo během války svůj život

Ve článku z roku 2014 Pietní vzpomínka na jihlavské sokoly naleznete jména deseti bratrů sokolů, členů zdejší tělocvičné jednoty, kteří v boji za svobodu přinesli nejvyšší oběť.

Během podvečerního shromáždění jsme vzpomínali i na Oldřicha Kociana, předsedu KČT Humpolec a starostu Havlíčkovy sokolské župy, který byl právě 8. října 1941, když řídil vykopávky na hradě Orlík u Humpolce, zatčen a po půlroce podlehl útrapám věznění v koncentračním táboře Osvětim.

při odchodu ze sokolovny (byla vybudovaná v roce 1935 podle návrhu architekta Bohuslava Fuchse)

Přáli bychom si, aby historie hlídala, a uhlídala, všechny, kteří z různých důvodů při svém konání zapomínají na podobné události.

Fotografie pořídila Ing. Míla Bradová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*