„Poslechová“ turistika

Objevuji nový typ turistiky

Léta už provozuji turistiku „akční“ (pěšky, běžky,cyklo), zacvičuji se do „papírové“, zažila jsem už i „stolovou“ a teď jsem měla možnost premiérově se zúčastnit turistiky „poslechové“. Stalo se to v sobotu 29. 3. v Pardubicích, když jsem dostala šanci jet na celostátní konferenci KČT. Vzali mě sebou borci, ostřílení ve všech (pro mne i zcela nedostupných) druzích turistiky s vědomím, že jsem schopna pouze naslouchat a žasnout.

Bylo nás tam 76 ze všech oblastí a někteří možná nežasli, protože byli zasvěcení. Možná jim připadalo docela všední slyšet, že je nás, registrovaných turistů, v celé republice téměř 40 000, že na jednoho každého statisticky připadá jeden km značených pěších tras, o které pečuje 1400 značkařů, z nichž každý odpracuje ročně průměrně 47 hodin (proto značení funguje na jedničku), že v současné době hojně provozovaná cykloturistika má k dispozici skoro 35 000 km značených tras a přes 300 cykloznačkařů.

A ještě další úžasné zprávy byly ke slyšení a mně vůbec nepřipadaly všední. Seděla jsem pohodlně a „průběžně jsem ukládala“, občas jsem hlasovala (svědomitě a s rozmyslem, samozřejmě), o přestávkách jsem se potěšila se známými – prožila jsem užitečný den, korunovaný nákupem 28 ks pravého místního perníku. A tak jsem v sobotu zjistila, zač je v Pardubicích perník…

Neočekávejte od „poslechové“ turistiky žádnou explozi fotografií, ale pro představu přece něco. Takhle vážně vypadá naše nejvyšší velení:

předsednictvo schůze

A takhle rozesmátí jsou delegáti z Vysočiny – Míla Bradová, Maruška Vincencová, já a Fanda Janeček:

delegáti z oblasti KČT Vysočina

Můj Pečovatel (ano, ten výraz je správný, kdyby totiž nebyl založením Pečovatel, býval by se se mnou před léty neoženil) netruchlil zatím sám doma, ale se soukmenovci-turisty štrádoval po Telčsku, náramně si užíval a udělal spousty krásných fotek, za což byl večer odměněn horou čerstvých perníků. Nakonec chuťovka pro vás:

zasněná Telč

pohádková Telč

historická Telč

tajemná Telč

Bez stromů to ani dnes nepůjde:

Lipky

dramatická oblaka

A nakonec zvací obrázek na výšlap v okolí Telče:

Telčsko

2 odpovědi na “„Poslechová“ turistika”

  1. Ahoj ke Svatošům. Opět jste nezklamali. Míša svým humorným přístupem (tentokrát i k „poslechové“ turistice a Mirek aktivitou a krásnými fotkami z Telče.
    Ať vám/nám to vydrží!
    Iva Svobodová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*