První akce v novém roce

Turisticko-taneční vycházka

Mezi jihlavskými turisty je tato zábava známá jako Silvestr ve Ždírci, ačkoliv se nikdy nepořádala poslední den roku. Vymysleli jsme ji už před lety, pak prošla různými lepšími či horšími obdobími, ale pořád byla populární. Letos jsme ji obnovili podle našich původních představ, nový předseda odboru nejenže souhlasil, ale se ženou Věrou se zapojili, a tak jsme teď Veselí Svatošovi. Na podzim jsme rozdali pozvánky a 150 turistů si okamžitě koupilo vstupenku. Objednali jsme hudbu, o které jsme předpokládali, že splní naše turistické nároky (hrát vesele a pořád), zařídili jsme ostatní maličkosti a těšili se na přátele. Abychom naplnili zadání akce (turisticko-taneční), nabídli jsme několik tras – ta nejdelší byla 13 km s průvodcem, dále pak kratší trasy podle vlastního výběru účastníků.

trasa Jihlava-Zdírec

Jihlava MTZ – Henčov – Rytířsko – Hladový rybník, dále neznačenou cestou do Ždírce = 13 km.

V sobotu 3. 1. jsme ve 12 hodin přišli popřát šťastnou cestu 14 „skalním“ turistům, kteří nehleděli na mráz a vydali se na tancovačku do vedlejší vesnice.

před nástupem na cestu do Zdírce

Náš přítel Láďa cestou fotil, některé obrázky jsme pro vás vybrali.

jiskřivá Vysočina

Vidíte, že i v okolí Jihlavy se najdou rovinaté plochy, tato slouží jako sportovní letiště. Pak vedla cesta do Ždírce převážně lesem.

vedoucí vycházky je gentleman

poezie vsedního odpoledne

Poklidně plynul čas, ale najednou vzrůšo – v lese našli poutníci vyloupený trezor, zbyla tam jen magistrátní razítka! Oznámili to a policie pak zakrátko lapila to zabedněné zlodějské ťululum – představte si, že včera večer hodně mrzlo, lotříkovi byla zima, tak si zavolal taxi a nechal se odvézt domů, nebylo těžké zajít pro něj…

turist.vycházka za chvíli skončí, bude tanec

Příhoda s trezorem odsunuta do pozadí, skupinka přichází k cíli a je potřeba udělat z turistů tanečníky – asi takhle:

z turisty bude vmziku tanečník

My čtyři pořadatelé jsme taktak stačili přichystat všechno k očekávané turistické explozi a už dorazili první pochodníci z kratších tratí, tzv. „opatrníci“. Postupně přicházeli další, do 16 hodin byli v sále kulturního domu i „pohodáři“ a dokonce i hosté z Třebíče, Hněvkovic a Kamenné, a tím turistická část vycházky skončila, vstoupili jsme do fáze juchací. Je známo, že se dobře juchá po dobré ňamce, každý tedy dostal pečené kuřecí stehýnko, které jsme zapíjeli půl litrem bílého či červeného vína.

Před zahájením nás ještě pohotově zkasírovali malí Tříkráloví koledníci vyslaní Charitou, zazpívali nám a dostali penízky.

Tříkráloví koledníci ze Zdírce

čestný předseda odboru Čeřínek se svými bodyguardy

sál byl zcela zaplněný

před zahájením

hnízdo Sokolů

svačinka chutnala vąem

Hudba, která si říká „Sádlo v pohybu“, skutečně nelenila, my také ne, a tak se naše tukové faldíky několik hodin třásly (asi strachem?)…

Pro účastníky jsme přichystali překvapení – taneční skupina Bonanza vnesla do sálu světácký šmrnc a svými country tanci zvedla část přihlížejících ze židlí.

taneční spolek Bonanza Jihlava

Bonanza zase jiná

Tanečníci měli velký úspěch a i oni byli s námi, jako vstřícným obecenstvem, spokojeni.

tanečnice krásné a čiperné

radost pohledět

Ale i v našem odboru jsou šikovná děvčata – do pásma upravených lidových říkadel se spontánně zapojilo i obecenstvo, a tak se musel Pepíček, co rozšlapal Nanynce košíček, dát pod tlakem veřejného mínění na vojnu.

členky Čeřínku upravily prostonárodní písně a říkadla

Program nabíral obrátky a z dětských říkadel jsme hupsli rovnou do orientu – vystoupila totiž Perla orientu Janika El Sidow. Při tanci rozvlnila svoje oblé křivky v elastických rytmech a my jsme na ní mohli oči nechat.

Perla harému Janika El Sidow

orientální tanec se líbil

Janika byla úzasná

Povzbuzeni pohledem na umělecký tanec se všichni s chutí zúčastnili pod vedením členů Bonanzy výuky country tanců a poskakovali, hopsali, vlnili se a svíjeli, pochodovali a podupávali, všelijak se prohýbali a otáčeli až vtančili do nového roku…

turisté vtančili do nového roku

A bylo 23 hodin a přijel autobus a odvezl účastníky zpět. Věříme, že nelitují svých 120 Kč za vstupenku a že zase příští rok 9. 1. 2010 přijdou…

2 odpovědi na “První akce v novém roce”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*