Výročí – Ing. Jan Koday devadesátiletý

Čestný předseda KČT Čeřínek Ing. Jan Koday devadesátiletý, 28. června 2010

Dneska je na den přesně 90 let od doby, kdy se narodil Ing. Jan Koday, v současnosti čestný předseda KČT Čeřínek, celoživotní propagátor turistiky, přírody a kultury Vysočiny. Všechen svůj zájem věnoval turistice a turistům, dlouhá léta (do roku 1993) byl předsedou KČT Čeřínek, který pod jeho vedením získal prestiž a umožnil mnoha lidem smysluplné trávení volného času.

Když se to napíše takhle najednou, zní to až neuvěřitelně, ale ano, ten už od pohledu schopný člověk byl nám opravdu vzorem, obraceli jsme se na něj s mnoha dotazy a on měl (a dosud má) vždycky kvalifikovanou odpověď – říkávali jsme mu „chodící encyklopedie“. V letech šedesátých, kdy jsme (M+M) začínali s organizovanou turistikou, nebyly různé informace tak snadno dostupné jako dneska a my jsme u něj vždycky dobře pochodili.

Ing. Jan Koday

V klubovně Domu dětí (jinou nemáme k dispozici) se sešlo asi padesát turistů, aby svému doyenovi popřáli zdraví, elán a do budoucna všechno nejlepší. „Jánoš“, jak se Ing. Kodayovi odjakživa říká, dostal spoustu květin, dárků a gratulanti nešetřili obdivnými slovy na zvláště skvělou duševní kondici a zachovalý stav těla – dá se říci, že náš oslavenec je živoucím příkladem komplexního blahodárného působení turistiky na člověka. Pan Koday byl sice trošku dojatý, ale k našemu obdivu svým šarmem situaci zvládl.

současný předseda KČT Čeřínek Jirka Veselý předává dárky od členů

Jak jsem se zmínila, oslava se konala v Domě dětí, kde je na stěnách výzdoba, která zrovna nekorespondovala s naší akcí, ale s tím se nedalo nic dělat – velkému člověku snad neuberou na důstojnosti nějaké malůvky…

jedním z dárků byla i voňavá marcipánová botaska

V roce 2000 dostal Ing. Koday nejvyšší vyznamenání turistické, Čestný odznak Vojty Náprstka a od roku 2003 je i držitelem Ceny města Jihlavy.

Na oslavě nebyli jen turisté z Kodayova mateřského Čeřínku, za nestorem jihlavských turistů přišli s upřímnou gratulací také zástupci z KČT Tesla i bedřichovští turisté.

blahopřát přiąly i zástupkyně KČT Tesla

turisté z Bedřichova

Význam dnešního dne umocnil příchod jihlavského primátora Ing. Jaroslava Vymazala, velkého příznivce všech sportovních aktivit. Primátor se živě zajímal o historii jihlavské turistiky a byl potěšený, že si může popovídat s člověkem, který je v našem regionu turistickou legendou.

jihlavský primátor Ing. Jaroslav Vymazal předává dárky oslavenci

Je pro nás velkou radostí, že máme ve svém středu svěžího člověka, který má ve svém rodném listě napsaný stejný rok jako je v zakládací listině našeho turistického klubu Čeřínek– rok 1920.

Jedna odpověď na “Výročí – Ing. Jan Koday devadesátiletý”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*