Výroční konference oblasti KČT VYSOČINA 2013

Celodenní „stolová“ turistika v sobotu 2. března 2013

Už tři články s tímto názvem naleznete na našich stránkách a je tedy jasné, že ve čtvrtém nemohu přijít s ničím novým – jen trochu jiná čísla, jinak vše při starém. A to je dobře, turisté si během let vydobyli v regionu respektovanou pozici, ví se o nich, lidé chodí na jejich akce, jsou spokojení a vracejí se – na tom by byla škoda něco měnit. 🙂

Tedy jen stručně: do reprezentačního sálu jihlavské radnice se v sobotu dostavilo 44 delegátů ze šestnácti odborů na Vysočině – pro dnešek se vzdali pohybu v přírodě a smířili se s pobytem na jednom místě. Někteří jeli z daleka, a tak po zapsání do prezenčních listin nepohrdli malým občerstvením.

O půl desáté začal nabitý program, ve kterém jsme vyslechli souhrnné zprávy o činnosti, o značení, práci s dětmi, výkonnostní turistice, ale také o hospodaření v uplynulém roce.

Z toho, co jsme slyšeli, můžeme mít radost. Ten, kdo někdy uspořádal jakýkoliv program pro veřejnost, ví o čem je řeč.

Loni se uskutečnilo 76 celooblastních turistických akcí a kromě toho odbory zorganizovaly 1047 vycházek – pěších pochodů, cyklovýletů a lyžařských přejezdů se v roce 2012 zúčastnilo téměř 43 tisíc osob!

Je hezké, že z fotografií od pořadatelů dokáže studio BRAJA (Bradová-Janeček) vytvořit působivé prezentace, které byly po celou dobu konání konference promítány na plátno a přítomným oživovaly nedávnou minulost.

Nepříliš často se stane, že můžeme být svědky předání titulu Mistr turistiky – získání tohoto ocenění pro aktivní jedince je totiž běh na dlouhou trať – přísná kritéria dokáží splnit nemnozí.
Na dnešní konferenci předali zástupci ústředí titul Mistr turistiky Miloslavě a Jaroslavu Mikešovým z KČT Světlá nad Sázavou – Jarda řekl, že je to pětadvacet let jejich života 🙂

Oblast udělila Čestné uznání organizátorovi cykloturistických akcí Ing. Jaroslavu Syslovi

a pak dostávali diplomy a malé dárky vítězové jednotlivých kategorií soutěže o nejlepšího pěšího turistu a cykloturistu oblasti Vysočina.

Důležitým bodem v roce 2012 byla připomínka 20. výročí založení KČT VYSOČINA – protože Míla a František (BRAJA) jsou důslední, pracovití, ale hlavně šikovní, mohli jsme si zopakovat některé situace ze slavnosti pořádané loni v březnu na Hrádku – natočili totiž dokumentární film, na který jsme se pozorně a rádi podívali.

Samozřejmě se mluvilo i o akcích chystaných na tento rok,

v Kalendáři 2013 je mnoho skvělých nabídek a já doufám, že alespoň některých z nich využijeme 🙂

Jednadvacet bodů programu konference jsme trpělivě zvládli u vědomí, že je to daň (nepříliš vysoká 🙂 ) za možnost chodit vlídnými zelenými cestami nebo číst písmo ptačích stop ve sněhu…

Máte-li zájem, klikněte na články zmíněné v úvodu – o výroční konferenci v roce 2010, 2011 a 2012.
O činnosti KČT VYSOČINA se dočtete ve sborníku Historie a současnost.

P.S. Jardu Mikeše a Jakuba Semotána vyfotila Míla Bradová 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*