Slavnostní oheň na Čeřínku přilákal přes dvě stovky lidí

5. ročník, 18. ledna 2014

Následující článek jsem napsala pro i-deník www.vysocina-news.cz, vyšel také 23. 1. 2014 v Jihlavských listech. Rozhodla jsem se text zveřejnit i na našich stránkách – promiňte trochu neosobní styl, třeba vás víc nadchnou historické fotografie, které jsem získala z archivu bývalého dlouholetého místopředsedy KČT Čeřínek Ing. Jana Krejčího – jsem si jistá, že by měl radost…

 

KČT Čeřínek pořádá akci, která si za pět let trvání vydobyla mezi turisty dobré jméno, v lednu, v době, kterou nezvolili organizátoři z odboru náhodou. Dřevěná chata postavená na plošině pod vrcholem Čeřínku poblíž Kostelce u Jihlavy, podle něhož pojmenovali v roce 1920 turisté svůj nově vzniklý klub, se stala přirozeným střediskem turistiky v této části Českomoravské vrchoviny. Od doby vzniku v roce 1923 zajišťovala chata v letním i zimním období deset let dobré služby návštěvníkům, ale v noci na 16. ledna 1934 do základů vyhořela.

Tato nešťastná událost, ale především to, jak statečně se s ní vyrovnali tehdejší turisté – v září téhož roku se na stejném místě otevírala nová, zděná chata, na jejíž stavbu byly použity i peníze z veřejné sbírky – je důvodem pro vzpomínku a uspořádání pochodu s cílem na Čeřínku právě v tomto termínu.

Letos 18. ledna 2014 tedy vzpomněli účastníci akce na události, které se staly skoro na den přesně před osmdesáti lety.

Kromě členů pořádajícího klubu Čeřínek se zúčastnili turisté z dalších jihlavských odborů – Bedřichov a Tesla Jihlava, ale přijeli i ze Žďáru nad Sázavou, Havlíčkova Brodu, Pacova, Třebíče, Telče, Polné, Třeště, Měřína a Kamenné. Pořadatele příjemně překvapila účast turistů z Olomouce, Mladé Boleslavi, Prahy, Českých Budějovic, Adamova, Střelic a Brna.
Mnozí z nich obdrželi „vrcholové“ razítko do záznamníku, protože finančně přispěli v rámci celostátní akce Vystup na svůj vrchol na stavbu Bezručovy turistické chaty na Lysé hoře v Beskydech – předseda KČT Čeřínek Jiří Veselý odešle na sbírkové konto částku 1 011 Kč! I do zapečetěné pokladničky v restauraci chaty KČT vkládali účastníci peníze – zvýší se tím částka, která bude společně s výtěžkem sbírky při další kultovní akci odboru, Hvězdicovém pochodu na Čeřínek, v červnu 2014 odeslána na dokončování Bezručovy chaty.

Dvě stě šest turistů dorazilo na plošinu pod vrcholem Čeřínku z několika směrů – část využila žlutě značené cesty z Nového Hubenova, část vystoupala na Čeřínek po zeleně značené trase z Kostelce, jiné dovedla červená značka ze Dvorců, třebíčští účastníci zvolili netradiční přístupovou cestu z Batelova přes Šance a přírodní památku Čertův hrádek, někteří přišli strávit pár hodin s přáteli po cestě z Dolní Cerekve.

Když si v pospolitosti a přátelském prostředí smlsli na opečených klobáskách, věnovali účastníci svou pozornost výstavce historických fotografií v malé, tzv. lyžařské chatě z roku 1913, která také patří do majetku KČT Čeřínek. Loni slavila chata sto let své existence a dobové fotografie se těšily velkému zájmu – pořadatelé rádi informovali o historii klubu a skvělé práci svých předchůdců.

O stoletém výročí malé chaty jsme psali ve článku M+M Svatošovi – Pátý hvězdicový výstup na Čeřínek 2013, jsou v něm i odkazy na prezentace o Čeřínku.

Turistická chata s restaurací a možností ubytování (65 lůžek), vystavěná na konci osmdesátých let minulého století poté, co dosloužila chata z roku 1934 zbudovaná pár měsíců po zničujícím požáru, byla v roce 1992 navrácena v restituci odboru KČT Čeřínek. Po nedobrých událostech se konečně před dvěma lety dočkala nájemce, který chce z Čeřínku zase udělat celoročně oblíbený turistický cíl.

A zřejmě se daří – ti, kteří zašli do restaurace chaty, odcházeli spokojení a s vědomím, že návštěva na Čeřínku rozhodně nebyla poslední.

Ať nám to šlape! 🙂

Související článek M+M Svatošovi – Slavnostní oheň na Čeřínku 2013.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*