Sedmý hvězdicový výstup na Čeřínek

20. června 2015

Od výletní soboty uplynula doba jen o málo delší nežli týden – ten jsme strávili v Lechtalských Alpách, a tak, i když za víčky mi probíhá film z nádherných výšlapů mezi horskými velikány, soustředím se teď na kopec nepatrný výškou, ale zajímavý svými osudy a milý mnoha turistům – z různých míst se jich k němu bez ohledu na deštivé ráno vydala v sobotu na prahu léta stovka. Až do čtvrté odpolední přicházeli pochodníci na Čeřínek a mnozí z nich přinášeli na prostranství před chatami sluníčko, které se při každém vstupu drželo na obloze déle a déle, až před polednem konečně získalo nad dešťovým nečasem převahu. 🙂

Letos jsme kvůli nepřízni počasí posunuli cíl o pár metrů výše – na krytou terasu velké chaty, kde se nám s příchozími i za dešťových přeháněk hezky povídalo –

v cíli u chaty na Čeřínku dostali účastníci pamětní list; foto P. Varhaníková

snažili jsme se je potěšit nejen diplomem, ale i nabídkou cukrářskou (vlastní výroby) – věřím, že nelitovali svého rozhodnutí přijít na Čeřínek.

památka z výletu na Čeřínek

V regionu totiž bylo několik atraktivních akcí, a proto jsme si vážili přízně stálých přátel, kteří zvolili trasu sobě milou či si vybrali některou podle nabídky z propozic Sedmého hvězdicového výstupu:

část propozic pro inspiraci čtenářů našich stránek

První účastnicí v cíli byla Iva, která se svou sportovně založenou fenkou Adinou dorazila pěšky z Vyskytné – obě, plné elánu, zachytil Mirek u vchodu do tzv. „malé“ chaty, která v roce 2013 slavila 100 let své existence.

první účastnicí byla Iva s Adinkou; www.svatosi.cz

turistická chata z roku 1913; www.svatosi.cz

Po uvítání a sdělení příhod z cesty, ale i v mezidobí, kdy jsme se potkali naposledy, přešli turisté k ohništi, kde si opékali klobásky, které dostali jako „výslužku“:

pochodníci se nezalekli ranního deště a přišli "pobejt"; www.svatosi.cz

hvězdicový výstup je příležitostí k nenáročným rodinným výletům - Veselí se dostavili v plném počtu; www.svatosi.cz

O to, aby oheň hořel tak, jak bylo právě zapotřebí, se starali Mirek s Honzou Korbelem – Mirek si ale nenechal ujít značkařskou osvětu – viděl-li zájem, opustil aktivní službu topičskou a šířil ideály turistické, které by bez výsledků činnosti značkařské neměly zdaleka takovou sílu a dopad… 🙂

Mirek vysvětluje adeptce turistiky způsob značení cest; foto P. Varhaníková

Pozitivně naladění příchozí se s chutí vrhali i do soutěží zručnosti, nachystaných původně pro děti, ale ukázalo se, že turisté jsou hraví v každém věku… 🙂

šikovné a výkonné cyklistky z Třebíče; www.svatosi.cz

Většina pochodníků zašla i do restaurace v chatě – nás, členy odboru KČT Čeřínek, který je vlastníkem obou chat, těší, že tamní jídlo je výborné domácí kvality, cenově přístupné, obsluha vzorná – postupně si získává dobrou pověst a stálé klienty, což je v dnešní době tvrdé konkurence jediná záruka přežití. Každého návštěvníka potěší, dostane-li při odchodu z restaurace od nájemce chaty Zdeňka Vlčka jako dárek některou z pohlednic, na níž jsou zachyceny podoby „velké“ chaty od její stavby v roce 1923 či její nový vzhled po požáru v roce 1934.

stavba a konečná podoba původní chaty

zděná chata postavená po požáru v roce 1934 - vzhled v sedmdesátých letech 20. století

V osmdesátých letech minulého století dosloužila chata, kterou vidíte na předchozím obrázku, a tehdejší majitel ČSTV Brno uvedl v roce 1988 do provozu nynější objekt – ten přešel v roce 1991 zpět do majetku KČT Čeřínek – tehdy byl předsedou odboru Ing. Jan Koday.

tzv. "velká" chata na Čeřínku; www.svatosi.cz

Ať obě chaty dlouho a dobře slouží! 🙂

Povídání o předchozích výstupech a stručnou historii chat naleznete ve článku Šestý hvězdicový výstup na Čeřínek 2014.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*