Okolí Luk nad Jihlavou a Střížova

Vycházka za poznáním krajiny s Ing. Františkem Smejkalem z KČT Čeřínek Jihlava
27. února 2016

Osvědčený průvodce, hezké počasí a pravděpodobně i slíbená zastávka na vepřových hodech ve Střížově – to byla lákadla, která přiměla 57 pochodníků k účasti na vycházce začínající před nádražím v Lukách.

nádraží v Lukách bylo startovním místem vycházky; www.svatosi.cz

Po přivítání nastínil František program vycházky a sdělil, že nás bude průběžně informovat o lokalitách, které zařadil do trasy – první byla lyžařská sjezdovka.

účastníci se vydali směrem k lyžařské sjezdovce na Balkáně

Loučtí jsou na Skiareál hrdí – 600 metrů dlouhá, osvětlená a zasněžovaná sjezdovka, před pár lety místo dosavadního vleku instalovaná čtyřsedadlová lanovka, která dříve sloužila v rakouských Alpách, i další vybavení pro milovníky bílého sportu přitahují v zimě množství lidí všeho věku a výkonnosti. Vrchol kopce Balkánu je ve výšce 554 metrů, svah má převýšení 90 metrů.

sjezdovka v Lukách nad Jihlavou

občerstvení Gizela na sjezdovce

Vystoupali jsme po sjezdovce nahoru a otevřel se nám pohled do dálky –

výhled na Luka, na obzoru Vysoké Studnice; www.svatosi.cz

jen dost silný vítr nás donutil zakrátko sestoupit po jižním svahu kopce do lesnaté části s několika romantickými rybníčky a neznačenou cestou pokračovat směrem ke Střížovu.
Střížov (asi 300 obyvatel) je prastará obec, což dokládá i místní kostel sv. Jana Křtitele – jeho postavení zařazují historikové na rozhraní románského a gotického slohu, tedy do doby začátků osidlování Českomoravské vrchoviny.

kostel sv. Jana Křtitele ve Střížově

historie kostela sahá až do počátků osidlování Vysočiny

Nedaleko kostela upoutá každého příchozího evangelická modlitebna z roku 1925.

evangelická modlitebna ve Střížově

Většinu z účastníků vycházky však na dobrou hodinu upoutal kulturní dům, ve kterém pořádali místní hasiči již zmíněné vepřové hody.

Tam, kde na úsvitu dějin byl obtížně prostupný hraniční hvozd našimi pilnými předky postupně vykácen, proháněl se nyní náhorní planinou vítr severák, a tak jsme byli rádi, když na dohled od Střížova zahýbala cesta do údolí řeky Brtničky.

kříž u Střížova

V hlubokém zalesněném údolí je umně a strategicky skryt hrad Rokštejn – ruiny mohutného hradního areálu z 80. let 13. století se objeví před užaslým poutníkem až v poslední chvíli.

zřícenina hradu Rokštejna ze 13. století

O Rokštejně, Střížově a jiných místech, kudy jsme dnes procházeli, jsem podrobně psala ve článku Dolní Smrčné – Bítovčice.
Mnozí z turistů se zajímali o technické podrobnosti při výměně vývěsních map a některé turistické cíle v okolí – v létě 2015 jsme tu provedli údržbu turistických informačních prvků, takže jsme si připomínali zážitky s tou prací spojené – a o legraci nebyla nouze…

debata o veselých příhodách ze značení; foto P. Varhaníková

Přírodní rezervace Údolí Brtnice byla vyhlášena v roce 2001 na rozloze 69 hektarů – patří k největším skvostům v širokém okolí. Zachovalá krajina, výskyt řady chráněných a ohrožených druhů rostlin (kapradina pérovník pštrosí) a živočichů (ledňáček říční, skorec, snad i vydra) a proměnlivost zcela neregulované říčky činí 5 kilometrů dlouhé údolí atraktivním v každé roční době. Na jaře může říčka náhle způsobit lokální záplavy, je-li v létě sucho, snadno se mění v pouhý potok…

říčka Brtnice nedaleko před soutokem s Jihlavou

Kousek od železničního mostu, pod nímž vede zeleně značená pěší cesta do Přímělkova, odkud většina turistů odjížděla do Jihlavy, jsme si v závěru údolí s chutí pročetli vtipný rozcestník nepřehlédnutelně umístěný poblíž stezky některým z hravých obyvatel chatové osady – vždycky nám vyloudí úsměv a podpoří dobrou náladu:

vtipný rozcestník a parkoviště před chatami v údolí Brtničky; www.svatosi.cz

Dřevěné tabulky udávají počet kilometrů do nejrůznějších končin světa, cedule na parkovišti hlásá: Koně, psí spřežení a manželky uvazujte zde a meteorologická laboratoř seznamuje kolemjdoucí, jak pomocí provázku správně určit stav právě panujícího počasí…

V Přímělkově jsme se rozhodli, že vycházku ukončíme až v Lukách, neboť stezka kolem řeky Jihlavy je příjemná a pár kilometrů navíc nám neublíží.
Na mapce je zákres dnešní trasy: Luka nad Jihlavou – sjezdovka Balkán – Střížov – hrad Rokštejn – Údolí Brtničky – Přímělkov – Luka nad Jihlavou = 17 km (včetně cesty na nádraží ČD v Jihlavě)

vycházka z Luk přes Střížov, Přímělkov a Bítovčice do Luk nad Jihlavou 27.2.2016

Vycházky vedené Ing. Františkem Smejkalem, kterých jsme se zúčastnili:
Vílanec – Luka nad Jihlavou 2010,
Vysočinou… ,
Želetava – Kojetice 2011.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*