Nordic walking

Lekce severské chůze s Mílou Bradovou a instruktáž Jitky Korbelové o Priessnitz walking
Bílá sobota 26. března 2016

Odbor KČT Čeřínek Jihlava zajistil pro zájemce dnes velmi populární „chůze s holemi“ lektorku Mílu Bradovou z KČT Tesla Jihlava, která předstoupila před zvědavé a natěšené publikum v sále restaurace Starka poblíž nového sportovního areálu Český mlýn nedávno dokončeného na obou březích řeky Jihlavy.
Míla Bradová nejdříve velice sdělným způsobem přiblížila historii tohoto mladého sportu, jeho hlavní zásady a prospěšnost pro uživatele, pak se v praktické části ujala nácviku severské chůze.

Míla Bradová informuje o severské chůzi

Program byl rozdělen do tří částí tak, aby 17 zúčastněných turistů získalo celkový přehled o tomto sportovním odvětví vzniklém na konci minulého století ve Finsku, a aby si uvědomili taktiku, skrze niž se dosáhne kýženého účinku, a nakonec s nabytými vědomostmi absolvovali vzorovou lekci pod dohledem instruktorky.

Úvodem jsme shlédli film z produkce studia BRAJA (Bradová-Janeček), který názorně zpracoval metodu teoretické i praktické výuky nordic walking.

účastníci sledují instruktážní film studia BRAJA

Poté nám Míla řekla, co přináší dynamická chůze s holemi, k tomuto účelu vyrobenými a jak při koupi vybrat ty pravé, jak se správně obout, obléci, uchopit hole s řemínky a efektivně kráčet, abychom dosáhli cíle – totiž zlepšení fyzické kondice.

Míla Bradová seznamuje posluchače se zásadani nordic walking

Vybaveni teoretickými znalostmi přesunuli jsme se na plácek před budovou a řídili se radami lektorky – nejvíce záleží na správném nášlapu a také pevném uchycení holí řemínkem na ruce tak, aby usnadňovaly energický pohyb, čímž se zvyšuje tepová frekvence a zlepšuje kondice – to platí pro všechny věkové a výkonnostní skupiny.

jak správně držet hole a našlapovat

Společně jsme si vyzkoušeli několik okruhů

nácvik severské chůze

a pak jsme byli vrženi do světa… Na stezce kolem řeky Jihlavy jsme se snažili rychlou a ladnou chůzí absolvovat určený úsek cesty… Inu, žádný učený z nebe nespadl, takže je naděje na zlepšení…

praktická část lekce

V krátké přestávce nám druhá lektorka Jitka Korbelová vysvětlila pojem Priessnitz walking – je to nový druh celostní klimatoterapie, který vznikl v roce 2004 v Lázních Jeseník, kde hledali vhodnou pohybovou aktivitu pro pacienty. Ze spojení severské chůze s dechovým cvičením a ochlazováním končetin (namáčení rukou po lokty a nohou po kolena do chladné vody) vznikl Priessnitz walking a získal hodně příznivců. Studená voda zvyšuje imunitu, prokrvuje organismus a má kladný vliv na neurovegetativní systém.

Zůstali jsme (naštěstí) jen u teoretické části, praktickou prý vyzkoušíme jindy. 🙂

Jitka Korbelová informuje o Priessnitz walking, což je nově vzniklý druh klimatoterapie

(Autorkou fotek v tomto článku je Věra Veselá.)
Oháněli jsme se hůlkami, jak nejlépe jsme uměli – uvidíme, zdali nalezneme k sobě cestu…

ukončení vycházky s holemi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*