Silvestr na Chrudimce 2016

S přáteli na turistické trase Svratouch – Hlinsko
Pátek 30. prosince 2016

V duchu nabádavého verše pánů Svěráka a Uhlíře „neopouštěj staré věci pro nové“ jsme zvolili známou a osvědčenou přístupovou trasu k Filipovskému prameni Chrudimky a pokračovali mnohokrát prošlápnutou cestou do Hlinska – už také proto, že ji vzhledem k rychle se přibližujícímu konci roku považujeme stejným dílem za společenskou i turistickou.
Naše šestičlenná skupinka (bez Mirka, který si doma foukal na bolístku) přijela po přestupu v Havlíčkově Brodě do Hlinska vlakem, před nádražím jsme se po chvilce čekání dostali spolu s neuvěřitelným počtem turistů do autobusu mířícího ke Svratce, odtud jsme pak jeli do Svratouchu téměř sami. Jakmile jsme vystoupali na zasněžené louky nad obcí, záležel další přesun už jen na naší vůli – výšlap slunečnou vysočinskou krajinou pod čistým modrým nebem se dal zařadit do kategorie s názvem „luxusní“.

u Svratouchu cestou k Filipovskému prameni Chrudimky

stále si máme o čem povídat

Necelé tři kilometry k prameni Chrudimky byly brzy za námi, pozdravili jsme se s pořadateli i studánkou symbolizující pramen řeky a absolvovali známý rituál – převzít pamětní diplom, finančně přispět do novoroční čtyřlístkové sbírky, opéci klobásku a smlsnout si na ní, a nakonec si připít horkou medovinou. 🙂 Vše je podrobně popsáno a fotografiemi zdokumentováno ve článku z roku 2015, zájemci tam naleznou i mapu.

horká medovina byla ideálním nápojem

Po těchto bohulibých úkonech následovala společenská část turistické cesty – množství známých, startujících z Hlinska, kráčelo proti nám, tedy o úsměvy a přání do nového roku nebyla nouze.

od pramene Chrudimky směrem do Hlinska

Popis trasy: Svratouch – U Tučkovy hájenky ZTZ – pramen Chrudimky – Paseky – Filipov – Kameničky – Lány MTZ – Hamry – Svatojánské Lázně – skanzen Betlém – Hlinsko žst. = 16 km

krásné počasí vylákalo stovky turistů na cestu k prameni Chrudimky

Nedávnou vánoční atmosféru jsme si připomněli v hlineckém Betlému, čtvrti, jejíž přiléhavé jméno vyniká zvláště tomto období…

vánoční výzdoba v Hlinsku

stavení v hlineckém Betlému

Vlak z Hlinska v 15:05 nás odvážel domů příjemně naladěné a připravené na následující tradiční „smršť“ pochodů… 🙂

Fotografie v tomto článku jsou od Františka Janečka – díky za ně. 🙂

tento doklad lze získat vždy jen 30. prosince u pramene Chrudimky

Ve článku Silvestr na Chrudimce 2014 naleznou zájemci odkazy na dřívější návštěvy na Hlinecku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*