Novoroční výstup na Šacberk 2018

21. ročník Novoročního čtyřlístku pořádaný KČT, odborem Tesla Jihlava
Pondělí 1. ledna 2018

Nežli jsem začala psát zprávu o průběhu tradičního Novoročního výstupu na Šacberk, nahlídla jsem do článku loňského, ve kterém je sumář minulých deseti těchto akcí, včetně obrázků – jsem přesvědčena, že vše podstatné už bylo řečeno. 🙂 Uvedu proto jen krátkou zprávu s fakty, zájemci si lehce najdou rozvětvené povídání v odkazech na adrese Novoroční výstup na Šacberk 2017.

Vedoucí činitelé odboru KČT Tesla Jihlava se před 21 lety ujali úkolu uspořádat akci přístupnou nejširším vrstvám obyvatel města, při níž by se během svátečního novoročního odpoledne krátce prošli, setkali se na kus řeči s přáteli a svůj dobrý pocit korunovali věnováním finančního příspěvku na dobrý účel. To, jakým způsobem komunikují „tesláci“ s lidmi, a také výběr místa výstupu, přivádí po všechna léta na Šacberk asi dvě stovky účastníků, víceméně pravidelných.

My jsme na Šacberk vystupovali ve společnosti členů našeho odboru Čeřínek, s nimiž jsme se setkali ve 13:30 u bedřichovské Jitřenky. Na Šacberk je to odtud necelé čtyři kilometry, které jsme využili k povídání se spolupochodníky a dalšími známými, kteří měli stejný směr cesty. Po půl třetí jsme dosáhli cíle, přivítali se s pořadateli i ostatními shromážděnými a spíše symbolicky si s nimi připili na zdraví a příjemné turistické cesty.

Nejdůležitější ale bylo věnovat se agendě s pořadateli: odevzdali jsme obolus do pokladničky, dostali kalendář 2018 s uvedenými čtyřmi zásadami Novoročního čtyřlístku a pamětní list akce, na kterém výrazným písmem připomínají pořadatelé, že před 40 lety vznikl Klub českých turistů Tesla Jihlava – je tedy jasné, že letos dá o sobě turistický odbor Tesla Jihlava ještě slyšet – přejeme jim hezký a úspěšný rok a těšíme se na jejich program! 🙂

ústřední logo Novoročního čtyřlístku připomíná, že KČT je na společenské scéně už 130 let
při novoročním výstupu na Šacberk upozornili turisté z KČT Tesla Jihlava na 40. výročí založení jejich odboru
považovala jsem za čest vyfotit se s pořadateli z KČT Tesla Jihlava; www.svatosi.cz
památeční foto v prvním dni roku 2018

Podle závěrečného sdělení se Novoročního výstupu na Šacberk zúčastnilo 198 turistů, kteří přispěli do kasičky sumou 5 044 Kč: pořadatelé ji odeslali na sbírkové konto určené na budování turistických stezek pro postižené občany; na vybavení Bezručovy chaty na Lysé hoře v Beskydech přispěli účastníci částkou 200 Kč.

hlavní organizátorka Ing. Míla Bradová s pokladničkou, kam přispívali účastníci Novoročního čtyřlístku

Vše probíhalo v příjemném duchu, po 15. hodině se začali účastníci rozcházet, naše skupina tradičně zamířila do blízké bedřichovské hospody, kam na hodinku chodíme vždycky právě jen v podvečer prvního dne roku. Povídali jsme si o velmi neutěšené situaci v oblastním výboru KČT Vysočina, kochali se nadějemi, že blízké prezidentské volby přinesou změnu… Spolehlivě nás ale z chmur a pochyb vyvedlo vyprávění o včerejším pochodu Silvestrovskou Prahou za historií – znovu jsme si potvrdili, že podstatné věci zůstávají, záškodníky a velikášské uchvatitele přes dočasný úspěch stihne opovržení a nakonec semele kolo dějin… Kéž je tento rok pro nás dobrý…

tradiční novoroční setkání na kus řeči v bedřichovské pivnici; foto P. Varhaníková

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*