Kolem řeky Jihlavy

Z Luk nad Jihlavou do Jihlavy – v této části Vysočiny je řeka Jihlava odjakživa určujícím motivem.
Vydali jsme se po silničce kolem ní, abychom si užili předjarní atmosféry a taky se vyhnuli všudypřítomnému blátu. 🙂
Čtvrtek 18. února 2021

V jednu hodinu po poledni jsme s Ivou vystoupily z auta, kterým nás její manžel Bohouš zavezl na náměstí do Luk nad Jihlavou. Měly jsme v úmyslu provětrat boty-šlapky v nenáročném terénu – všude na lesních cestách je množství hlubokých blátivých kolejí vyjetých těžkými náklaďáky při čištění kůrovcové spouště, proto Iva navrhla procházku po upravené trase kolem řeky Jihlavy.

Nežli jsme se vydaly na cestu, doprovodila mě moje společnice na hřbitovní kopec, jde jsem rozsvíceným světýlkem pohladila hrob Mirkových rodičů.
Trasu Jihlava–Luka jsme absolvovaly obě mnohokrát, ponejvíce však na kole, protože v roce 2010 byla dokončena cyklotrasa č. 26 vedoucí z Jihlavy do Třebíče a pak do rakouského Raabs (přibližně 120 km). Úsek Jihlava–Luka je nenáročný, proto hodně využívaný. V době naší vycházky byli ještě lidé v práci, a tak byl na trase klid.

Střed městyse Luka nad Jihlavou s kostelem sv. Bartoloměje. Všechny obrázky v tomto článku mu laskavě poskytla Iva Svobodová.

Luka nad Jihlavou mají asi 3 000 obyvatel, první písemná zmínka o nich je z roku 1378, ale osídleny byly mnohem dřív – první stopy člověka ve zdejších místech pocházejí podle archeologů z mladší doby kamenné.
Zdejší zámek byl postaven na konci 16. století, v roce 1768 koupil od Kouniců panství Luka se zámkem svobodný pán Widmann a jeho potomci drželi městečko až do roku 1945. Hraběcí rod zvelebil všechen majetek, rozlehlý park byl založen roku 1834.
Dnes je zámek i park v soukromých rukách, tedy nepřístupný.

Řeka Jihlava nedaleko městečka.

Obdivovaly jsme řeku i přírodu na jejích březích, povídaly a dobrou vůli spolu měly. 🙂

Kostel sv. Petra a Pavla v Petrovicích u Jihlavy.
Romantické skalní útvary podél břehů řeky Jihlavy.
Ledové krajkoví na skalách u cyklostezky, která vede kolem řeky Jihlavy.

V Malém Beranově, což už je téměř na dohled městu Jihlavě, si nelze nevšimnout skály, která přitahuje horolezce.

Skála v Malém Beranově je často navštěvována horolezci.

Žulový útvar asi 20 metrů vysoký a 50 metrů široký byl na začátku 80. let minulého století zpřístupněn jihlavskými horolezci – v té době vznikly oficiální prvovýstupy. V současnosti je po skále vedeno asi 15 cest nižší obtížnosti (III–V).
Podívejte se na mapku:

Z Luk nad Jihlavou po červené turistické značce, na níž byla vybudována cyklostezka, do Malého Beranova a Jihlavy.

Pro Ivu přijel manžel k jihlavskému nádraží, já jsem ťapala domů. Ušly jsme celkem 15 km a boty i nohavice zdaleka nebyly netknuté – v místech, kde dosud na trase není asfaltová silnička, ale jen zpevněný povrch, se našlo dost bláta, které zatoužilo naším prostřednictvím navštívit krajské město.

Související články:
Okolí Jihlavy (Petrovice),
Značení Puklice – Luka nad Jihlavou,
Otevření cyklostezky Jihlava–Raabs 2010

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*