Setkání u Klíčů v Jihlavě

Státní svátek, středa 17. listopadu 2021

Už od 17. 11. 2015 mají Jihlavané možnost setkávat se u sochy Klíče postavené na levém břehu řeky Jihlavy nedaleko sportovně relaxačního centra Český mlýn.
215 cm vysoký památník z lipnické žuly vytvořil vysočinský sochař Radomír Dvořák jako upomínku na 17. 11. 1989 a poctu Václavu Havlovi. Socha má podobu klíčů s přívěskem ve tvaru lipového listu ozdobeného „havlovským“ srdíčkem.

Každý rok v tuto dobu zajišťuje program Spolek pro navrácení sochy TGM do Jihlavy – letos organizátoři rozhodli, že v okolí památníku budou umístěné panely z výstavy Rok zázraků, která v té době probíhala v Domě kultury, jehož ředitelem je Petr Palovčík – dlouholetý významný člen Spolku, díky kterému se socha TGM, vytvořená Jaroslavem Šlezingerem navrátila do Jihlavy.

Aby uctili dnešní významný den, nosili Jihlavané ke Klíčům světýlka i kytice.
Všechny fotografie, uvedené v tomto článku, jsou od Ivy – děkuji! 🙂
Jeden z panelů, na kterých si mohli zájemci připomenout převratné události po pádu komunismu v roce 1989.

Slavnost začínala ve 13.30 a v tu dobu jsme tam s Ivou zavítaly. Přítomni byli zástupci města a kraje, také mladí skauti a z vrcholných politiků předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil, rodák z Vysočiny. Ve všeobecně přátelské atmosféře zúčastněných jsme vyslechli jeho projev, který má vždycky zajímavý obsah i formu a není studeně oficiální. Od prvních slov dokáže vytvořit kontakt s posluchači – ti mu věří, protože svými skutky a chováním dokazuje řečená slova.

Považovali jsme si toho, že Miloš Vystrčil měl dnes, kdy si připomínáme Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, několik povinností v Praze, vyplývajících z jeho ústavní funkce, přesto, jako vždycky, zavítal i do Jihlavy.

Po skončení projevů jsme zazpívali českou hymnu a pořadatelé nám nabídli kalíšek šumivého vína pro přípitek.

Odpoledne připomínka státního svátku pokračovala – na budově starobylé jihlavské radnice byla promítána trikolora, v 18 hodin začínal v Domě kultury slavnostní koncert. Během programu Symfonického orchestru ZUŠ Jihlava a TUTTI dechového orchestru ZUŠ Jihlava zazněly skladby Ludvíka van Beethovena, Maurice Ravela, Evžena Zámečníka a dalších.

Počasí bylo vpravdě podzimní – déšť i studený vítr se mocně hlásily o slovo (bratři Reynkové říkávali: Vrchovina-mrchovina 🙂 ), přesto považuji den za dobře svátečně strávený.

Jak vypadaly Klíče nedlouho po instalaci můžete vidět ve druhé polovině článku o sněženkách.

Jedna odpověď na “Setkání u Klíčů v Jihlavě”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*