Hvězdicově na Jalovec 2022

26. ročník akce pořádali turisté odboru Třebíč
Sobota 10. září 2022

Trasu, kterou se vydali jihlavští turisté, předem prošla a poté vedla Jitka Korbelová. Na autobusovém nádraží se nás sešlo 15, vyjeli jsme v 8.35 z Jihlavy do Kněžic, odtud jsme šli pod jejím vedením do Radonína (80 obyvatel, nedaleko Brtnice) – vše kolem vykácené, jen holé pahorky, připomínající zmenšené ukrajinské poloniny. Počasí po nočním dešti slunečné a k turistům vstřícné.

V Kněžicích začínala trasa, kterou jsme zvolili.
Trasa: Kněžice – Radonín – Vlčí hora – Střeliště – Jalovec – Číchov = asi 11 km

Na rozcestí Střeliště jsme se vydali po cyklostezce kolem Vlčí hory a došli až na Jalovec.

Kdysi bývala zřícenina hradu Střeliště (ze 13. století) v hlubokém lese – dnes odtud vidíme vlevo jednu skupinu přicházející od Radonína a druhou, která míří na Jalovec.

Jalovec je přírodní památka nedaleko obce Číchov, výška kopce je 490 – 570 metrů, z toho je patrné, že se na vrchol musí maličko šlápnout. Výhledy ale stojí za trochu námahy.

Také na Jalovci a v jeho okolí nastalo mnoho změn v lesních porostech.

V malé lyžařské chatě, která poskytuje při této akci zázemí pořadatelům a pěším turistům, čekali na příchozí třebíčští turisté – zpívaly se písničky při harmonice, klobásky k opékání byly výborné. Nálada všeobecně zářivá, stejně jako slunce, které začalo přidávat na intenzitě, ale zároveň se začaly stahovat mraky – v předpovědi byl odpolední déšť.

Pochodníci přicházeli z různých stran, byli přivítáni a jejich snaha odměněna diplomem, poté si odpočinuli při občerstvení.

Od turistů z Třebíče jsme se dozvěděli, že velká chata lyžařského střediska na Jalovci je po úmrtí majitele už 2 roky zavřená, většinou v sezoně nefunguje ani sjezdovka – Jalovec zcela zemřel, ta krásná sportovní lokalita je nevyužitá! A chátrá valem.

Sešli jsme po sjezdovce dolů na cestu k Číchovu a čekali na vlak, kterým jsme odjeli ve 13.30. Cestou začalo pršet, než jsme dojeli do Jihlavy, přestalo. Šla jsem z nádraží, asi 200 metrů před domem začal neuvěřitelně silný liják, takže jsem promokla na kůži – deštník jsem sice měla, ale v této situaci nebyl k ničemu.
Déšť, který mě doprovodil domů, skončil a další už nepřišel, až večer a v noci – byla jsem ráda, protože synovec Vlastík přijel odpoledne stříhat túje, které lemují náš pozemek.
Den jsem považovala za velmi úspěšný – stihla jsem turistiku i práci na zahradě. 🙂

Sovisející článek:
Hvězdicově na Jalovec 2017

Jedna odpověď na “Hvězdicově na Jalovec 2022”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*