Sousoší Járy Cimrmana ve Svatém Kříži

Pátek 28. října 2022

Odpoledne jsme s Ivou jely na komentovanou prohlídku zahrady u zámečku v Petrkově a před začátkem tamní akce jsme si vyhradily čas pro návštěvu Svatého Kříže, obce nedaleko Petrkova. Tam jsme nejdříve zašly k památníku generála Karla Kuttelwaschera, stíhacího letce, zdejšího rodáka.

Od 6. září 2020 mají ve Svatém Kříži (u Havlíčkova Brodu) hmatatelnou upomínku na další, zcela odlišnou, takříkajíc fiktivní osobnost, která se dotkla svým géniem této obce – jedná se o Járu Cimrmana.
Ten v místním hostinci, nemaje peněz, zaplatil L. P. 1895 na podkovu (místo na sekeru), jak je uvedeno na přiložené dřevěné desce. Legenda o návštěvě se stala námětem sousoší, které je umístěno před hostincem. Autor Radomír Dvořák jej vytvořil z lipnické žuly.

Sousoší před hostincem U Janáčků ve Svatém Kříži u Havlíčkova Brodu.

U stolu sedí Jára Cimrman, Růženka, o níž se hovoří ve hře Hospoda na mýtince, a inspektor Trachta, známý z více her pánů autorů Svěráka a Smoljaka.

Deska na kamenném stole, kolem něhož sedí postavy z her uváděných v Divadle Járy Cimrmana.

Hostinec stojí na tomto místě už 500 let, roku 2005 jej v havarijním stavu zakoupil pan Jiří Plodík a po rekonstrukci objektu navázal na tradici zdejšího ochotnického divadla.
Zdeněk Svěrák souhlasil s tím, že nově založený ochotnický spolek bude uvádět hry Divadla Járy Cimrmana.
Když jsme s Ivou prohlížely sousoší, měly jsme štěstí a potkaly paní Plodíkovou, která nás laskavě pustila do objektu a navíc nám slíbila, že oznámí, až bude uváděna nějaká hra. Byly jsme šťastné.

Vchod do areálu hostince, který se proměnil ve stánek skvělé zábavy.
Od roku 2005 má objekt nového majitele – shodou šťastných náhod jsme si mohly divadelní sál prohlédnout.
Jeviště, kde místní amatérský soubor hraje pouze hry z repertoáru Divadla Járy Cimrmana.

Protože píšu o této události s notným zpožděním, můžu dodat, že nám paní Plodíková opravdu sdělila, že hru Dlouhý, Široký a Krátkozraký budou zdejší divadelní ochotníci uvádět 11. února 2023. Je jasné, že jsme se v určený den dostavily.

Milá pozvánka.
V sobotu v 19 hodin se ve zdejším sále pro 99 diváků zaplnila všechna sedadla lidmi, natěšenými na hru, kterou nastudoval místní ochotnický soubor.
Sdělení režiséra (a herce) dnešního představení.
Účinkující ve hře Dlouhý, Široký a Krátkozraký.
Tato hra, jejímiž autory jsou Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, měla premiéru v roce 1974 v Praze – od té doby je s úspěchem uváděna.
Princ Jasoň a Pocestný.
Král a Zlatovláska.

Představení bylo skvělé, hlediště vybuchovalo smíchem – sledovat vynikající hru se nikdy neomrzí!
Ve článku jsou uvedeny fotografie, které pořídila Iva – znalci dobře vědí, která část hry je na nich zachycena. 🙂

Související článek:
Naučná stezka Járy Cimrmana

2 odpovědi na “Sousoší Járy Cimrmana ve Svatém Kříži”

  1. Bylo to fakt skvělé představení, dojem ze statku U Janáčků jedinečný, prostě celkově na jedničku s *. Kéž by se nám to podařilo ještě někdy s paní Plodíkovou zopakovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*