Život pro varhany – Varhanní Vysočina

Podzim 2022

Spolek Život pro varhany byl založen v roce 2020 kvůli pořádání koncertů a propagaci varhanní hudby, ale také pro zajištění finančních prostředků pro obnovu varhan. V současnosti se spolek zaměřuje na obnovu varhan ve Vysokých Studnicích, na pořádání benefičních koncertů a chce se podílet na koordinaci přípravy projektu opravy varhan.

Zúčastnila jsem se koncertu mladého slovenského varhaníka Juraje Křemena v kostele Navštívení Panny Marie v Obyčtově, za což vděčím přátelům Míle a Pavlu Bradovým, kteří mě vzali do auta. Koncert v chrámu s půdorysem ve tvaru želvy, který byl podle plánů architekta Santiniho dokončen v roce 1734, se konal v neděli 2. října 2022 a my jsme si ještě před jeho začátkem stihli prohlédnout park se sochou Želvy od Michala Olšiaka.
Juraj Křemen je žákem profesora Jaroslava Tůmy.

Cestou do Obyčtova jsme se zastavili u Santiniho hostince a k němu přilehlých hospodářských budov v Ostrově nad Oslavou – po mnoha letech je oprava tzv. Panské hospody dokončena – objekt byl vystavěn podle plánů architekta Santiniho kolem roku 1720. Půdorys budovy je ve tvaru písmene W, což má připomínat jméno stavebníka, opata cisterciáckého kláštera ve Žďáru nad Sázavou Václava Vejmluvy.

Další koncert v rámci projektu Varhanní Vysočina, při němž jsme vyslechli Requiem Wolfganga Amadea Mozarta, byl benefiční, a kromě sólistů vystupovalo i Pěvecké sdružení Campanula Jihlava založené v roce 1985. Koncert se konal v neděli 6. listopadu 2022 v kostele sv. Ignáce z Loyoly v Jihlavě a jeho výtěžek byl věnován na opravu varhan do Vysokých Studnic.

Třetí, adventní koncert jsme s Ivou vyslechli ve Vysokých Studnicích v neděli 11. prosince 2022. Konal se v kostele Nejsvětější Trojice z roku 1605 a účinkující byli mladí lidé, přátelé varhaníka Alfreda Habermanna, rodáka z Vysokých Studnic, studenta Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění ve varhanní třídě profesora Jaroslava Tůmy. Kromě mnoha jiných činností působí i jako varhaník ve zdejším kostele a v nedalekých Lukách nad Jihlavou.
Potěšili jsme se Biblickými písněmi Antonína Dvořáka, hudbou Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a vyslechli světovou premiéru díla Haštala Hapky (*1997) Stromy, máry, drny.

Farář zdejší farnosti o. Jakub Tůma děkuje po adventním koncertu mladým umělcům Monice Machovičové, Anně Moriové, Vladimíru Johnovi, Davidu Malátovi a Alfredu Habermannovi. Foto Iva Svobodová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*