Slavnostní oheň na Čeřínku – memoriál Mirka Svatoše 2023

14. ročník
Sobota 21. ledna 2023

Dozrál čas na doplnění akce z roku 2023 – nedávno, tedy v letošním roce 2024, se uskutečnil už její 15. ročník. Nebudu proto podle svých poznámek popisovat přesný průběh loňského dění, zařadím pouze článek, který jsem tehdy na požádání napsala do časopisu Turista a přiložím komentované fotografie. 🙂

Tato fotografie Míly Bradové byla zveřejněna v časopise Turista 4/2023 u článku o akci na Čeřínku.

KČT, odbor Čeřínek Jihlava pořádal 21. ledna 14. ročník akce s názvem Slavnostní oheň na Čeřínku – memoriál Mirka Svatoše.
Důvodem vzniku akce byly události, které se v lednu 1934 odehrály na Čeřínku, a oslava schopností našich turistických předchůdců.
Turistický klub Čeřínek byl založen v roce 1920 a už v roce 1923 byla péčí předsedy klubu pana lékárníka Františka Srdínka postavena dřevěná turistická chata, která pozvedla prestiž klubu a stala se v kraji velmi populární. V té době měl Klub Čeřínek přes 300 členů.

Chata dobře sloužila 10 let, ale 16. ledna 1934 vyhořela do základů. Turisté začali okamžitě se stavbou nové, zděné chaty a v září téhož roku už byla předána veřejnosti. Za to úžasné nasazení musíme být vděčni tehdejšímu předsedovi klubu Oskaru Herzovi, který stále zůstává trochu ve stínu prvního předsedy Srdínka – ten se nedožil zkázy chaty, zemřel v říjnu 1933, letos tedy vzpomeneme 90. výročí jeho úmrtí.

Je však třeba připomenout další dvě významná výročí roku 2023: první turistická chata na Čeřínku byla postavena v roce 1923, letos tedy oslavíme 100. výročí jejího vzniku. Počátky lyžování na Čeřínku byly v roce 1913 důvodem ke stavbě zdejší dřevěné chaty, první na Českomoravské vrchovině – letos si proto připomínáme 110. výročí její existence.

Potěšitelné je rozhodnutí členů vedení odboru KČT Čeřínek Jihlava, že při příležitosti konání lednové akce vzpomínáme i na jejího spoluzakladatele Mirka Svatoše – letos v květnu už to budou tři roky, co není mezi námi.

Podobnými slovy jsem přivítala účastníky akce u nádraží v Kostelci před tím, než jsme se vydali na cestu k Čeřínku. Tam jsme se sešli s těmi, kteří zvolili výstup jinou trasou.

Míša vítá účastníky pochodu v Kostelci na nádraží, zmiňuje vznik akce a letošní významná turistická výročí. Foto Jiří Veselý.
Výstup k lesní části masivu Čeřínku. Foto J. Veselý.
V pozadí Jihlavské vrchy s kopcem Špičákem (733 m n.m.). Foto J. Veselý.
Obligátní foto u rozcestníku nad Kostelcem. Foto J. Veselý.
Tak zachytil turisty František Janeček.
Putování na Čeřínek po zeleně značené turistické trase. Foto J. Veselý.
Lesní cesty na svazích Čeřínku.
Příchod na plošinu k turistickým chatám na Čeřínku. Foto Jiří Daňhel.
U ohýnku je už řada přátel, kteří zvolili jinou přístupovou trasu. Foto J. Veselý.
Při opékání špekáčků setrvají turisté z několika odborů v přátelském rozhovoru – zde zleva členky odboru Čeřínek, Telč a Tesla Jihlava. Foto J. Daňhel.
Družné setkávání u ohně. Foto J. Daňhel.

Na prostranství před turistickými chatami se shromáždili turisté a Mirkovi příznivci ze Žďáru nad Sázavou, Havlíčkova Brodu, Pelhřimova, Telče, Třeště, Třebíče, Českých Budějovic, Kolína a samozřejmě členové všech tří jihlavských odborů – celkem jsme napočítali 145 lidí.

Manželé Veselí – Jiří je předsedou KČT Čeřínek, Věra členkou výboru odboru. Foto J. Daňhel.
Jirka Daňhel zachytil Mílu, Míšu a Jitku na lednovém setkání turistů na Čeřínku.
Přípitek na Mirkovu památku. Foto J. Daňhel.
Jiří Daňhel a Dr. František Smrčka, přátelé turistů a turistiky
S Mílou a Františkem jsme odpoledne zašli na vrchol nedaleké sjezdovky na Čeřínku. Foto František.

Počasí bylo v sobotu 21. ledna 2023 turistické – vítr, který byl dopoledne dost silný, ustal a viditelnost při zpáteční cestě byla skvělá – Špičák a ostatní hřebeny Jihlavských vrchů byly krásně viditelné, vše ozdobeno sněhem čerstvě přes noc napadaným.

Výhled na část Jihlavských vrchů ze svahu Čeřínku. Foto J. Veselý.

Dostala jsem mnohé zprávy o tom, že se akce líbila, což je podstatné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*