Lipnické lomy – dodatek

Konečně umím vkládat odkaz na vlastní článek

Před časem jsem psala o Národním památníku odposlechu, který vytvořil v lipnických lomech sochař Radomír Dvořák. Bylo to ve druhé polovině článku o otevření Cesty GM, kde je obrázek Dvořákova posledního díla ze září 2007, tedy Zlatých očí. Slíbila jsem, že jakmile to bude možné, vložím ještě obrázky předchozích dvou sochařských výtvorů, což teď činím.

Ucho, Ústa a Oči symbolizují nejen tři druhy komunikace, ale i tři způsoby totalitních praktik – odposlouchávání, udávání a sledování. Nebo můžete při procházce v lomech a lipnických lesích klidně zapomenout na společenské řády a politiku a obdivovat jen nápadité anatomické ztvárnění částí lidského těla v žule.

lom s Bretschneiderovým uchem

Bretschneiderovo ucho

lom s Ústy pravdy

Ústa pravdy

Vidíte, že až k Uchu a Ústům můžete přijít, kdežto Oči můžete obdivovat jen zdálky – zato se krásně zrcadlí na hladině zatopeného lomu.

Našla jsem ještě jeden obrázek, o kterém si myslím, že vám přijde vhod, tak ho nabízím. Originál visí v předsálí v Mahlerově domě v Kalištích mezi jinými psaníčky od slavných osobností, které se tu zastavily.

Václav Havel navątívil Mahlerovo rodiątě

Možná se vám bude zdát tenhle příspěvek trochu chaotický – uznávám to, ale na svoji omluvu uvádím, že mám moc velkou radost z toho, že jsem zvládla vkládání odkazu na jiný článek, tak jsem to hned uvedla do praxe.

Velký dík všem, kteří nás povzbuzují, učí a drží nám palce!

2 odpovědi na “Lipnické lomy – dodatek”

  1. Pingback: Kamenské aleje
  2. Pingback: Jarní Vysočinou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*