Novoroční čtyřlístek 2008

KČT Tesla Jihlava pořádal XI. ročník výstupu na Šacberk

Bez nadsázky se dá říci, že organizátoři z KČT připravují akce pro veřejnost jak v pátek, tak i ve svátek – dokonce i v tak jedinečný den jako je Nový rok se sešli jihlavští turisté na Šacberku při tzv. Novoročním čtyřlístku. Bylo by asi dobré vysvětlit ten poetický název – každý, kdo došel do cíle, byl odměněn odznakem čtyřlístku – symbolem radosti a štěstí.

Staré české přísloví říká: „Jak na Nový rok, tak po celý rok“ a většina z nás se snaží chovat tento den vzorně, protože – co kdyby?! A organizátoři z KČT Tesla nám dali příležitost vykonat hned čtyři dobré skutky. Zde jsou ta čtyři P:

1. Překonali jsme svou pohodlnost a šli jsme po silvestrovských oslavách na výlet.

2. Přemlouvali jsme známé neturisty k účasti (což se nám ovšem nepodařilo).

3. Prošli jsme kousek přírody a utvrdili se v tom, že je tu opravdu krásně.

4. Přispěli jsme potřebným na sbírkové konto Světluška.

okolí Jihlavy

My z odboru Čeřínek jsme se sešli ve 13 hodin před Jitřenkou, pak u rybníka Borovinka jsme udělali zastávku, při které se pronášely zdravice – jednak kvůli Jarce Kratochvílové, která zažívá novoroční narozeniny už po sedmdesátépáté, a pak jsme připíjeli na všechno a pronášeli turistický pozdrav: “ Ať nám to chodí a myslí“ – zatím se tomu smějeme, ale turista nikdy neví…Po modré TZ jsme kolem hájenky došli k Lyžaři a odtud už na Šacberk. Na všech přístupových trasách bylo pořádně rušno, bylo hezky a hodně lidí chtělo první den roku dělat dobré skutky. Potkávali jsme se se známými, krátce popovídali (i připíjeli) a na vrchol Šacberku jsme došli ve velmi dobré náladě a vykonali poslední dobrý skutek – snad naše penízky nevidomým přijdou vhod. Vždycky se těším na setkání na Šacberku, protože je opravdu srdečné a všude panuje dobrá vůle a radost ze setkávání. Kromě čtyřlístku (letos byl v barvě červené) jsme dostali krásný diplom. Nevím, kolik nás bylo, po zjištění počtu účastníků vám to sdělím, zatím nabízím pár fotek, na kterých se třeba najdete, ale hlavně je na nich vidět, že nás přišlo opravdu hodně…

setkání na ©acberku I.

setkání na ©acberku II.

setkání na ©acberku III.

setkání na ©acberku IV.

setkání na ©acberku V.

Na diplomu z novoročního výstupu je také dobová fotografie rozhledny na Šacberku, dnes z ní zůstal zachovaný jen osmiboký zděný základ – v roce 1940 totiž vyhořela a zatím nebyla obnovena (i když je občas dobrá zprávička slyšet…). Byla postavena v roce 1907, měla pět dřevěných pater a vyhlídkový ochoz, vysoká byla 27 m. Její předchůdkyně z roku 1853 byla zničená v roce 1870 bouří – z toho je vidět, že poklady uschované uvnitř kopce si přírodní živly dobře hlídají…Od konce 14. století do 18. století se v této lokalitě těžilo stříbro, zájemci se o tom dozvědí víc na Naučné hornické stezce – po ní jsme před časem běhali s GPS (vysvětlení dle Járy Cimrmana: GPreboha Som) a zkoušeli ukládat body do přístroje…

Za všechny dnešní i dřívější dobré skutky jsme se šli odměnit do hospůdky ve Zborné, kde jsme byli vlídně přijati. Poseděli jsme v družné zábavě a pak jsme většinou pěšky (před hospodou staví autobus MHD a to je mocné lákadlo) došli domů.

Tímto považuji turistický rok 2008 za úspěšně zahájený!

3 odpovědi na “Novoroční čtyřlístek 2008”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*