Hornická naučná stezka – cvičení GPS

Jak jsme v Jihlavě na Šacberku procvičovali používání přístoje GPS

trasa_naucne_stezky

Dne 14. 1. 2007 – v neděli – jsme se my, studenti Univerzity 3. věku při VŠP v Jihlavě, sešli v 9 hodin se svým vyučujícím Dr. Františkem Smrčkou, abychom si procvičili v praxi používání GPS. Úvodem jsme dostali zadané souřadnice pro hledání „pokladu“, který se nám podařilo za veliké radosti společně najít. Dr. Smrčka stále znovu trpělivě vysvětloval, jak docílit toho, aby ten zatracený přístroj dělal to, co chceme.

Dr.Smrčka se svými studenty

Společně jsme se vydali na trasu Hornické naučné stezky, která má v této lokalitě 9 panelů, na nichž  je popsáno vše, co si možná někdo (já ne) dokáže zapamatovat o jihlavském dolování stříbra. Pravda je, že nás dneska zajímala především tvorba „bodů“ na naší trase.

Počasí, které bylo ráno docela ucházející, se během dvou hodin postupně změnilo až k silnému větru, občasnému dešti a docela velké zimě. My, naprosto zaujatí naší náročnou činností, jsme počasí příliš nevnímali, jen ruce byly zkřehlé a prsty ne právě obratné při manipulaci s těmi zatracenými tlačítky na přístroji. Nebo že by byla příčina jiná?!

Došli jsme na Šacberk, kde byl sice velký vítr, ale bylo vidět daleko do kraje.

Na ©acberku

Dokonce vyšlo na chvíli slunce a pohled dolů na Zbornou byl opravdu nádherný.

Zborná pod ©acberkem

Dr. Smrčka stihnul odpovídat na naše ne vždy chytré otázky, fotit a také natáčet na kameru. Za sebe mohu říci, že jsem se poctivě snažila dělat vše předpisově – no, ale chce to ještě hodně cvičit. Během celé akce vládla výborná nálada, ale práci jsme brali velmi vážně.

Naprosté zaujetí

Na konci naučné stezky jsme uložili prošlou trasu do GPS a dostali jsme doporučení nahrát si vše do počítače pro pozdější využití. A tak to, co si právě čtete, je výsledek tehdejšího praktického cvičení. Musím přiznat, že nyní na konci května, když zpracovávám lednové podklady, jsem sice trochu pokročila, ale zároveň jsem si uvědomila, jak moc toho nevím. Tahle báječná věcička umí ledacos, ale je potřeba dávat jí ty správné příkazy – a v tom je právě ta potíž!

Náš vyučující zdokumentoval celou akci na třináctiminutovém videosnímku, který si přehrávám tehdy, když si chci pozvednout sebevědomí a náladu. Kurz bude na konci května končit a Svatošovi budou na Dr. Smrčku s vděčností vzpomínat.

Dr.Smrčka je vľdy ochotný poradit

3 odpovědi na “Hornická naučná stezka – cvičení GPS”

  1. Pingback: Výlet s u3v

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*