Slavnostní zahájení jarní turistické sezóny v oblasti KČT Vysočina 16. 3. 2008 v Jihlavě

Důvodů k oslavám bylo hned několik

Ten první důvod je prostý a přesto fascinující – také letos jsme se dožili jara, i když právě teď se ho počasí pokouší zamaskovat – my turisté, kteří bedlivě sledujeme přírodu, víme své. Každým rokem některý z odborů KČT uspořádá tuhle akci, při níž je příležitost k osobním setkáváním a k projití tras nabízených pořadateli. Všichni se snaží hostům-pochodníkům nabídnout na svém území turisticky atraktivní místa, takže to vždycky bývá zajímavě strávený den.

Druhým důvodem k oslavám je letošní 120. výročí založení KČT – celorepublikové oslavy budou v červnu v Praze.

Avšak hlavní důvod k tomu, že se letošní zahájení konalo právě v Jihlavě je ten, že před 30 lety zde vznikl odbor KČT Tesla. Zakládající činovníci z odboru vzali na svoje bedra starost o zajištění celé akce a prací tak oslavili svoje jubileum. Ráda říkám, že se vše zdařilo na výbornou. Počet účastníků: 787 ! Organizátoři měli všechno promyšlené do nejmenších detailů, a tak spokojenost účastníků byla opravdu veliká a chválou nikdo nešetřil. Jen to počasí zlobilo, ale turisté na nějakou tu dešťovou kapku nehledí… Tohle povídání by nemělo být popisem možností k prohlídkám historických objektů v Jihlavě, které byly příchozím nabídnuty – podle organizátorů to byla jenom ochutnávka a lákadlo k další návštěvě – to vše už bylo dostatečně zveřejněné a krásně o tom napsali jinačí kabrňáci než jsem já. Zde jenom výčet: prohlídka radnice, Brány Matky Boží, věže sv.Jakuba, katakomb (svítící chodba), muzea, zoo. A pak ještě trasy po okolí: 10 km, 18 km, 27 km a k tomu prohlídka kaple sv.Jana Nepomuckého v Plandrech, dvě pohostinné hospůdky na značených cestách a navrch ještě cyklotrasa. A to by měl chudák turista zvládnout v jednom dni?!

My jsme měli to štěstí, že jsme se mohli akce zúčastnit jako pořadatelé – v našem případě to spočívalo v tom, že jsme měli od 10 hodin kontrolní stanoviště v hospodě v Rantířově (heč!) a razítkovali jsme účastnické listy příchozím turistům a snažili jsme se různě pečovat o jejich blaho. Zde za sebou měli pochodníci 18 km po modré a žluté TZ a mohli se po červené vydat zpět do Jihlavy nebo zde posedět v dobré společnosti, zazpívat si při kytaře (i na to organizátoři mysleli) a v 17 hodin odjet vlakem do Jihlavy tak, aby stihli dojít do cíle na radnici do 18 hodin. Po předložení alespoň jednoho ze tří možných razítek z tras byli účastníci odměněni krásným diplomem a chutnými koblížky (ty hrály v historii středověké Jihlavy velkou roli – opilé ženy při jejich smažení způsobily požár a tím likvidaci značné části města).

Týden před vypuknutím veleakce jsme společně s pořadateli z Tesly procházeli celou trasu včetně Hornické NS na Šacberku (zde nabízím její trasu nahranou do GPS) mimo jiné i proto, aby se zjistila průchodnost stezek po nedávném řádění vichřice Emma. Ukázalo se, že ačkoliv je hodně stromů vyvrácených, všechny úseky se dají úspěšně obejít. Na přiložené mapce si můžete vyhledat trasu, zjednodušeně řečeno – kontrolní stanoviště byla v hospodě ve Zborné, v kapli v Plandrech a v hospodě v Rantířově, tedy na tzv.Jihlavském okruhu, který je od rozcestí U Lyžaře značen žlutou TZ.

trasa zahájení JTS

A tohle jsou ti tři, kteří všechno vymysleli a zařídili – Míla Bradová, František Janeček a Iva Svobodová:

hlavní organizátoři se chystají na kontrolu tras

Počasí se tehdy chovalo zákeřně, bylo totiž krásně, ani náznak toho, co se chystá s příchodem astronomického jara. Když jsme došli k planderské kapli sv. Jana Nepomuckého, ukázalo se, že je kvůli úklidu otevřená a že můžeme dovnitř, což zdaleka není běžné. Kaple byla postavena v 1. třetině 18. století jako poutní areál některým architektem z okruhu Santiniho, v pěti bočních kapličkách byly obrazy, z nichž čtyři doposud zachované jsou nyní na obecním úřadě v Plandrech.

kaple sv.Jana Nepomuckého v Plandrech

Ze zařízení kaple se dochovalo jen sousoší z 1. poloviny 19. století, jehož autorem je významný sochař Václav Práchner.

sousosí v kapli

Neméně krásné je ale i okolí – ke kapli vede lipová alej, státem chráněná, v roce 2002 prý byla ošetřená, některé stromy jsou až 36 m vysoké a jsou nádherné:

chráněné stromořadí

Dojímavá je i pověst o založení zdejší kaple, ale o tom snad až jindy…Možná ji turistům poví archivář pan Vilímek, který zde bude podávat při zahájení výklad. Teď už jenom obrázek můstku u blízkého Brandlova mlýna:

můstek u Brandlova mlýna

Fotky z údolí řeky Jihlavy před Rantířovem a ze Zaječího skoku jsou už jinde. Abych nezapomněla na studánku v téhle lokalitě:

studánka U jelena blízko Rantířova

A pak po posledních pečlivých přípravách nastala neděle 16. 3. Proč neděle, když většina turistických akcí se odehrává v sobotu? To proto, že jihlavský magistrát byl velice vstřícný a povolil v historické budově radnice nejen start a cíl, ale i prohlídku nedávno opravených prostor, což by se v sobotu vůbec nezamlouvalo svatebčanům…

Takhle vesele vypadalo v 7 hodin ráno vrchní velení srazu:

vrchní velení nad JTS v Jihlavě

Po osmé hodině se začínají před radnicí scházet první turisté.

turisté se začínají scházet před radnicí

V devět hodin začaly projevy z tribuny a zároveň začalo pršet.

primátor Jihlavy zdraví účastníky

primátor Jihlavy zdraví účastníky

Postupně krátce promluvili všichni významní hosté i hostitelé, ale déšť se nenechal přemluvit. Na obrázcích uvidíte, že je jihlavské náměstí opravdu jedno z největších, protože těch osm set lidí (i s deštníky) zabralo jen jeho malý kousek.

zahájení na náměstí

účastníci naslouchají uvítacím projevům

Tenhle obrázek asi nechám bez komentáře:

zuřiví reportéři

Klíč, kterým byla turistická sezóna odemknuta, předá předsedkyně oblasti KČT a prezident Evropské asociace turistických klubů Ing. Havelka příštímu pořadateli.

předsedkyně oblasti KČT s ing.Havelkou

Až na sílící déšť je zatím vše v pořádku – pořadatelé mají důvod se usmívat.

ředitelka akce se má o koho opřít

Jsem moc ráda, že Mirek udělal následující fotografii, zleva je Ing. Koday, nositel Čestného odznaku Vojty Náprstka, pak primátor Jihlavy, hejtman kraje Vysočina a předsedkyně oblasti KČT.

vázení účastníci

Dobře udělali ti, kteří se hned po registraci na startu vydali na prohlídku radnice a předpokládali, že déšť se zatím zmírní nebo úplně skončí. Nevím o nikom, kdo by nebyl prohlídkou nadšený, a tak si myslím, že se vám, kteří jste tam nemohli být, budou fotky z radnice líbit.

mocná přímluvkyně turistů na radnici

velká gotická síň

gotická obřadní síň

salonek

primátorský salonek

původní vchod do radnice

My jsme měli na našem lukrativním kontrolním stanovišti spoustu krásných setkání se známými turisty, den letěl jako splašený, po poledni přestalo pršet, ale první cyklisté ještě přijeli v dešti, ovšem nezlomení a ve výborné náladě:

cyklisté se destě nelekají

Postupně se vystřídali na našem stanovišti členové z téměř všech 22 odborů na Vysočině. Vybrali jsme některé fotky z mnoha, které Mirek pořídil:

členové KČT Čeřínek

členové KČT Sokol Bedřichov

vzdy s úsměvem

přestalo prset

Pro vytrvalce, kteří se dostali až sem, mám prémii, skončím tak, jak bývá zvykem na Nově, obrázkem hrdinného pejska,

účastník pochodu

který absolvoval celou trasu.

Nevím, jestli jsem se ve svém povídání ubránila obřadnému a oslavnému tónu, protože vše k němu svádí – vidět takovou spoustu nadšených, odhodlaných a nerozmazlených lidí na jedné straně a pár obětavých a vstřícných organizátorů na straně druhé, a že všechno nádherně klapalo – to opravdu vzbuzuje úžas. A současně je to vysvětlení, proč je v dnešním příspěvku tolik fotek lidí.

Že členové KČT Tesla brali svoje výročí opravdu vážně, dokládá i to, že při této příležitosti jejich předsedkyně Ing. Míla Bradová sestavila a vydala Sborník Historie a současnost turistiky na Vysočině, v němž jsou krásné fotografie od Františka Janečka. Je to zajímavé, svěže a čtivě napsané, doporučuji všem, zvláště pak místním turistům.

Trochu víc jsem se rozepsala, ale na svoji omluvu uvádím, že naše role v téhle akci byla trochu jiná než obvykle bývá, jsem plná radostných dojmů a muselo to ze mne ven.

Ve skutečnosti však všichni dobře víme, že vlastně není co zahajovat, protože turistická sezóna nikdy nekončí, o tom už jsem se zmiňovala jindy. A co máme v plánu my, M+M? Kromě průběžných aktivit žijeme v očekávání Letního srazu turistů…a…a…

5 odpovědí na “Slavnostní zahájení jarní turistické sezóny v oblasti KČT Vysočina 16. 3. 2008 v Jihlavě”

  1. Pingback: Teslácký šotek
  2. Prosím o sdělení letošního zahájení turistické sezony v Jihlavě,v našem případě samozřejmě cyklistické.V loni jsme se této akce zúčastnili s mým sousedem,a i když jsme pěkně zmokli,bylo to nádherné.Restaurace na trase sice nebyly připravené tak,jak jsme očekávali,ale díky znalostem zdejšího terénu jsme si uměli odskočit z vyznačené trasy (například ve Větrném Jeníkově,ač nebyli na obeznámené trase,přesto se o nás Na formance vzorně postarali),a tím eliminovat určité vady počasí a přístupu většiny šenkýřů na trase,pro které turista není štamgast a tím pádem ani obchodní partner hodný ztráty času.V Rantířově pak došlo k obratu.Seznámili jsme se s mnoha zajímavými lidmi,okoštovali speciality místní hospůdky i osobní speciality některých turistů,kteří po zkušenostech s nejmenovanými“taky hospůdkami“se spoléhají především na sebe.Takže výsledek:samozřejmě opakováníhodný“ Jirka B.

  3. Míšo a Mirku,
    moc vám oběma děkuji za krásné fotky a ještě příjemnější povídání.
    Iva Svobodová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*