Seminář oblasti KČT VYSOČINA pořádaný ve Štokách

Papírová, stolová a pěší turistika

17.–18. října 2009

Už v polovině října nám letos dala zima závdavek budoucích radovánek – ne všechny lidi to potěšilo, ale my turisté víme, že neexistuje špatné počasí, je jen špatné a nevhodné oblečení, proto jsme lehké bundy vyměnili za zimní, přetřeli pohorky impregnací a bylo to vyřešené. Padesát čtyři cvičitelů a vedoucích turistiky ze čtrnácti odborů z celé Vysočiny se sjelo o víkendu 17.–18. října ve Štokách v rekreačním středisku Pod dubovou skálou, aby vyslechlo školení o zásadách správné přípravy a vedení turistické cesty a strašení o bezpečnosti a právních rizicích při výkonu práce cvičitele. Pro praktickou část výuky posloužila příroda Havlíčkobrodska a Jihlavska, protože lesy kolem Štoků leží na rozhraní obou okresů. Celá krajina byla nabita pozitivní energií, když se do ní vypravilo množství dobře naladěných turistů, kteří považovali okolní pocukrované oblíky za krásnější než jindy…

jablka ve sněhovém zupánku

pamě» Vysočiny

zákoutí

samota u Stoků

táhlé svahy obklopují Okrouhličku

daleké výhledy

práce s mapou

Hlavní organizátorka Jarka Kohoutová z KČT TJ Jiskra Havlíčkův Brod dělala vše pro to, abychom se cítili příjemně nejen při papírové a stolní turistice, ale i při pěší části v okolní přírodě.

organizátorka Jarka Kohoutová

Při asi patnáctikilometrové sobotní vycházce jsme šli atraktivní trasou kolem mlýnů na Havlíčkobrodsku – nejdřív kolem Hanesova, pak Petrovického – oba pro veřejnost zavřené – a těšili jsme se na Šejdorfský mlýn v Okrouhličce, kde právě probíhal výlov rybníka a posvícenské vepřové hody – dovedete si představit ty brutální kulinářské zážitky a jídelní orgie?!

Odpoledne pak probíhala teoretická část školení a pak členové oblastního výboru KČT využili příležitosti, aby přítomným sdělili zprávy z celorepublikových sekcí turistiky a popovídali o chystaných akcích. Nakonec jsme všichni od našeho vedení obdrželi pochvalu za dosavadní činnost, což nejen mě rozradostnilo, a tak chci ukázat původce našich libých pocitů, nejdříve předsedkyni Marušku Vincencovou,

předsedkyně oblasti Marie Vincencová

pak sekretářku oblasti a správkyni databáze Mílu Bradovou,

sekretářka oblasti a správkyně databáze Míla Bradová

na dalším obrázku místopředsedkyni Ivu Svobodovou a vedle ní Přemka Nováka, který se stará o TOM (turistické oddíly mládeže).

místopřesedkyně oblastního výboru Vysočina Iva Svobodová a Přemek Novák-ten se stará o TOM

Členy oblastního výboru jsou i hospodářka Lída Březinová a Martin Pesler, předseda krajské komise značení

hospodářka Lída Březinová a předseda krajské komise značení Martin Pesler

a Jarda Sysel, který vede sekci cykloturistiky:

Jarda Sysel vede sekci cykloturistiky

Poslední z naší galerie, ale zdaleka ne významem, je Láďa Tomáš, který má na starosti pěší turistiku, propagaci a oblastní kalendář pochodů.

Láďa Tomás má na starosti pěsí turistiku, propagaci a oblastní kalendář pochodů

V neděli jsme se vydali ze Štoků směrem opačným, k Jihlavě – po modré TZ přes Serpentinku k Vysokému kameni, po trase, kterou jsme s Mirkem jako značkaři zjara jemně štětečky obnovovali, pilkou přesahující větvičky odstraňovali a při tom všem šumění lesa a ptačímu zpěvu naslouchali, a tak jsme loudili o pochvalné áchání, jak kvalitní značení jsme pro pocestné vyrobili.

Organizátoři nás vedli k raritě mezi stromy, ke Králi smrků, který na tom právě teď není se zdravím nejlíp. V šedesátých letech se mu odlomil vrcholek, vytvořil se náhradní a i ten před časem podlehl vichřici – leží uschlý vedle na zemi.

Král smrků

Na tabulce je uvedeno stáří 250 let, výška 40 metrů a obvod kmene 4 metry. Přejme stromu, aby ztráta přebolela a věřme síle přírody…

Ve vzájemné pohodě a sounáležitosti jsme se po neznačených cestách vrátili Pod dubovou skálu a před odjezdem domů se část turistů stihla zvěčnit pro archiv:

část účastníků semináře ve Stokách

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*