Teslácký šotek

32. ročník turistického pochodu a cyklojízdy pořádaný 26. května 2012

Teslácký šotek mě zastihl nepřipravenou.
Upřesním:  byla jsem sice naladěná, dokonce chtivá, absolvovat některou ze šesti pořadateli nabízených pěších tras či čtyř cyklotras, jejichž navržený průběh mě uváděl do pravé a dravé turistické nálady, ale moje tělo nedrželo vůbec krok s chtěním a sveřepě si prosazovalo oddych oháněje se svou nemohoucností.
Musela jsem tedy strpět, že Mirek odejel s osmi kolegy na vybranou cyklotrasu a já jsem dokázala jen z Bedřichova dojít pěšky na start, kde jsem pobyla s pořadateli a pozdravila se se známými turisty, kteří přijeli z mnoha odborů oblasti KČT Vysočina, a závidět jim, že se registrují na trasy.

Úplně neužitečná jsem snad nebyla, protože spolu s hlavní pořadatelkou Mílou Bradovou jsem šla přivítat turisty z Českého Krumlova, kteří uspořádali autobusový zájezd, jehož součástí byla účast na Tesláckém šotkovi. Šly jsme je doprovodit po značené trase procházející Jihlavou a přitom jsme upřesnili dříve domluvený společný program na zítřejší neděli – dopoledne chtějí Krumlovští strávit na Čeřínku a odpoledne podnikneme komentovanou vycházku po Jihlavě.

Během příprav na návrat pochodníků z tras jsem nakoukla do zázemí zkušených pořadatelů, takže mohu říci, že jsem absolvovala vzdělávací exkurzi. Přiučila jsem se, jakým způsobem chystají náležitosti potřebné k tomu, aby si mohli turisté dorazící do cíle, vylosovat některou z mnoha pěkných cen, věnovaných sponzory.

Ano, v cíli, který je při tomto pochodu na jiném místě nežli start, což klade na pořadatele velké organizační nároky, jsou unavení příchozí z tras opravdu opečováni a obdarováni – pravidelní účastníci se těší na koblížek, veliký a slaďoučký, už zklidněný tep jim znovu trochu poskočí při losování cen a nakonec dostanou pamětní list, každý rok jiný, jinak zajímavě vyřešený a opravdu hezký.

O tom, že jsem loni byla aktivnější účastnice, se dozvíte v tomto článku a prokliknete-li odkaz, který se nabídne, dostanete se vždy hlouběji do předchozího ročníku – psala jsem o pochodu už pětkrát. V příspěvku o jubilejním 30. ročníku Tesláckého šotka se dozvíte jak pochod ke jménu přišel, a také o exkluzivní příležitosti namalovat si při něm turistickou značku. Tuto ojedinělou možnost vymyslela pro účastníky pochodu hlavní pořadatelka Míla a známý značkař Ivan Bohatý ji s pečlivostí rozpracoval do nejmenších detailů. Šance, vytvořit vlastní rukou (většinou pak zmazanou) barevnou pěší značku, je hojně využívána a přináší výrazné osvětové výsledky.
Letos poprvé zajišťoval účastnické zápolení s barvičkami nástupce Ivanův Standa Balík, který na Okrouhlíku, přes nějž směřovaly všechny trasy, trpělivě vysvětloval zájemcům hlavní zásady značení turistických cest a způsob, jak namalovat značku na vhodný objekt.

Mirek pro nás, kteří jsme se na trasy pochodu nedostali, vyfotil setkání na cyklokontrole:

A teď obrázky z cíle, který byl u ZOO, jejíž vedení se chová k turistům velmi vstřícně:

Jistě vás bude zajímat, kolik účastníků bylo na jednotlivých trasách navržených pořadateli:

Nakonec skenované pamětní šotkolisty:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*