Čtvrtý hvězdicový výstup na Čeřínek

9. června 2012

Na začátku června bylo krásné počasí, tedy i úklid prostranství kolem chaty na Čeřínku, kde se scházejí pochodníci při hvězdicovém výstupu na Čeřínek, který náš odbor pořádá v době předprázdninové, než se turisté rozběhnou do širého světa, byl vlastně radostnou záležitostí. Pracovali jsme ovšem usilovně – čtrnáct členů odboru, odhodlaných představit sobotním příchozím místo spojené se začátky turistiky na Jihlavsku v co nejlepším stavu, přijelo na místo před chatami ve čtvrtek 7. června ráno a v pozdním odpoledni bylo vše dokončeno podle představ pořadatelů: malá chata vysmejčená, okna se jí leskla, veranda vymetená, tráva na celé ploše před chatami posečená, vyhrabaná, náletové dřeviny odstraněné, keře prostříhané a celý prostor provoněný naším přáním dát co nejvíc radosti pochodníkům.
Docela nám dal zabrat pozemek kolem studny na svahu kopce, která slouží jako zdroj vody pro velkou chatu – vysoký, bujný plevel a křoviska od minulého roku vykonaly své zhoubné dílo, ale podařilo se nám zvítězit a také tady se vyloupl úhledný plácek.

Jen velká chata je smutná, nemá žádný glanc – na konci července se ji chystá opustit nájemkyně poté, co ji několik let provozovala a teď ztratila zájem – jistě víte, že lhostejnost se během krátké doby na každém objektu projeví…
Případným zájemcům z řad našich čtenářů či jejich známým rádi poskytneme bližší informace o pronájmu chaty…

V sobotu 9. června jsme se probudili do kalného a deštivého rána, ale počasí nemohlo naše plány změnit – naložili jsme do auta vše potřebné a uháněli s tím na Čeřínek, stejně jako Věra a Jirka Veselí i Dörrerovi. Přípravné pořadatelské práce nám na Čeřínku ztěžoval déšť, ale to nebylo nic, co už bychom dříve nezažili – milosrdá příroda nám dopřála mezi přeháňkami vždy chviličku naděje, že…

Už před devátou hodinou se objevili turisté ze Sobíňova, nato z Kamenné, a pak přicházeli bez ohledu na déšť, přinášeli sebou radost a rozháněli mraky…

Místo obligátní mapky teď pro představu, jakými cestami vystupovali účastníci na Čeřínek, zařadím propozice pochodu:

                                 Klub českých turistů Čeřínek – Jihlava
                                                   Vás zve na
                            Čtvrtý hvězdicový výstup na Čeřínek
                                        
Sobota 9. června 2012

Start: libovolný
Cíl: chata KČT na Čeřínku, kontrola od 9:00–15:00 hodin
Odměna: diplom, razítko pochodu
Startovné: členové KČT 20 Kč, ostatní 30 Kč
Stravování: na trati z vlastních zásob, v cíli občerstvení, restaurace Čeřínek je v provozu
Trasy jsou na mapě č.79 – Jihlavsko
Trasa: libovolná vedoucí přes Čeřínek, doporučené pěší výstupové trasy:

  1. Jihlava (Na Dolině) ČTZ – Rantířov – Dvorce – Čeřínek (16 km)
  2. Rantířov ČTZ – Dvorce – Čeřínek  (10,5 km)
  3. Dvorce ČTZ – Čeřínek (7 km)
  4. Hubenov ČTZ – Mirošov – Čeřínek (4 km)
  5. Dolní Cerekev ŽTZ – Čeřínek (5,5 km)
  6. Dolní Cerekev MTZ – Dolní Hutě – Nový Hojkov (9 km)
  7. Dolní Cerekev MTZ – Dolní Hutě ČTZ – Čeřínek (8 km)
  8. Horní Cerekev MTZ – Zadní Pole – Těšenov – Honzův Mlýn ČTZ – Čeřínek (18,5 km)
  9. Batelov ZTZ – Zadní Pole MTZ – Těšenov – Honzův Mlýn ČTZ – Čeřínek (16 km)
  10. Křemešník ČTZ – Nový Rychnov – Čeřínek (12 km)
  11. Nový Rychnov ČTZ – Čeřínek (7,5 km)
  12. Třešť MTZ – Špičák ZTZ – Jezdovice – Dolní Cerekev ŽTZ – Čeřínek (16,5 km)
  13. Jezdovice ZTZ – Dolní Cerekev ŽTZ – Čeřínek (9,5km)
  14. Kostelec ZTZ – Čeřínek (5 km)

(ČTZ – červená turistická značka, MTZ – modrá, ZTZ – zelená, ŽTZ – žlutá)

Srdečně jsou vítáni i cyklisté, trasa dle vlastního výběru.
Sestupové trasy získáte obrácením výstupových tras, kombinací zvolené výstupové a sestupové trasy si určíte celou trasu pochodu.
Upozornění: akce se koná za každého počasí, děti se mohou zúčastnit pouze v doprovodu dospělé osoby, účastníci výstupu nejsou pojištěni. Pojištěni jsou pouze vedoucí a cvičitelé turistiky. 

Po navržených, ale i po jiných, účastníky dříve vyzkoušených trasách, přišlo postupně do cíle 115 turistů z různých částí oblasti KČT Vysočina: kromě přátel z již zmíněných odborů přišli i z Havlíčkova Brodu, Žďáru, Měřína, Třebíče, Světlé, Bedřichova, z Tesly Jihlava a samozřejmě z mateřského Čeřínku; velikou radost nám udělali turisté ze Znojma, kteří uspořádali zájezd na Jihlavsko a více než třicet jich rozmoklými cestami dorazilo na Čeřínek.

S obdivem jsme vítali usměvavé příchozí, cyklisty i ty, kteří na místo zavítali náhodou (z Českých Budějovic, Prahy, Kutné Hory a Tábora) a byli mile překvapeni veškerou nabídkou – zahrnuli jsme je chválou, informačními materiály věnovanými městem Jihlava, buchtami, které napekly členky našeho odboru, klobáskami a dotazy na zážitky z cesty.

Letos jsme chtěli příchozí překvapit tím, že je v cíli uvítá hrou a zpěvem harmonikář, ale ten se kvůli počasí musel uchýlit do chaty – postupně tam za ním přicházeli ti, kteří si venku na ohýnku opekli klobásku a ještě se jim nechtělo domů, ve velké chatě se zformovala příjemná společnost.

A teď letní varianta „slavnostního očistného ohně na Čeřínku“,

poslední zimní setkání před chatami se konalo letos v lednu, ve článku uvidíte stejný obrázek ve sněhové přikrývce.

Turisté ze vzdálenějších míst, kteří oblast Čeřínku chtěli dobře poznat, využili příležitosti a prošli naučnou stezku i ostatní místa zapsaná jako přírodní památky, protože počasí se po poledni značně vylepšilo – svěží kapky vody počaly ve slunci jiskřit, les hořce vydechoval, příroda kypěla zdravím…

Vyfotili jsme se pro vzpomínku na pořádání Čtvrtého hvězdicového výstupu na Čeřínek,

zazpívali jsme si společně

a poté i tato akce plynule přešla z reality do našeho virtuálního archivu, stejně jako předešlé ročníky.

Věřím, že vás, stejně jako mě, zaujme text o dávných dějinách Čeřínku z publikace MUDr. Přemysla Fučíka, vydané v roce 2000 pod názvem Čeřínek u Jihlavy – kóta jihlavské turistiky:

„Historie nám říká, že tato oblast byla součástí rozsáhlého pohraničního hvozdu na pomezí Čech a Moravy, navíc že se kopec nacházel v těsném sousedství hranice samotné, vytyčené poprvé v listině papeže Honoria III. roku 1226. Takovéto oblasti byly dlouho považovány za území nikoho a byly pouze předmětem různých donátorských počinů. Roku 1144 přemyslovský kníže a pozdější král Vladislav II. převedl toto rozsáhlé území ze svého panovnického držení do majetku pražského biskupství. Ještě téhož roku biskup Oto věnoval severní část nově vzniklému benediktinskému klášteru v Želivi a jižní část, kam spadal i kopec Čeřínek, ponechal v majetku biskupství, přičemž byla dle správního střediska nazvána újezdem řečickým. Hranici zmíněných území tvořil Jedlovský potok, zvaný jinak Otvírná, protékající právě pod Čeřínkem na severovýchodním úbočí. Přes další historický vývoj zůstala nakonec tato oblast vlastnictvím pražského arcibiskupství až do začátku 20. století a správním sídlem bylo ředitelství arcibiskupských statků v Červené Řečici. Po dlouhou dobu se neúspěšně snažil odkoupit vrchol Čeřínku jihlavský německý spolek. Předešel jej však Český spolek pro zimní sporty, jehož výbor pod předsednictvím pana profesora Fialy z Telče, spolu s dalšími funkcionáři, místopředsedou Kratochvílem a jednatelem Benešem, zařídil úspěšné zakoupení pozemku na hřebeni kopce od arcibiskupství. Tímto okamžikem začínají hrát hlavní roli na Čeřínku lyžaři.“

O tom, že v dalším dějství vstupují na historickou scénu turisté, se dočtete v Almanachu, vydaném k 90. výročí založení Turistického klubu Čeřínek.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*